Nikolić i Ader zajedno odaju počast žrtvama u Vojvodini

Predsednici Srbije i Mađarske, Tomislav Nikolić i Janoš Ader, saglasili su se danas da je došlo vreme za prevazilaženje otvorenih pitanja u odnosima dveju zemalja, kao i za produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, kulture i evrointegracija.

Predsednici Srbije i Mađarske, Tomislav Nikolić i Janoš Ader, saglasili su se danas da je došlo vreme za prevazilaženje otvorenih pitanja u odnosima dveju zemalja, kao i za produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, kulture i evrointegracija.

Dvojica predsednika su, posle susreta u Budimpešti, najavila da će se uskoro zajedno pokloniti žrtvama zločina počinjenih u Novom Sadu 1942. godine i širom Vojvodine 1944. i 1945. godine.

"Mi imao divnu sponu, to su Srbi koji žive Mađarskoj i Mađari koji žive u Srbiji. Dužni smo da im obezbedimo najbolje moguće uslove za život, da ih uključimo u demokratske tokove i da odbranimo sva njihova ljudska, manjinska i kolektivna prava", rekao je Nikolić. Rešavanje otvorenih pitanja, objasnio je Nikolić, omogućiće da buduće generacije ne žive opterećene prošlošću, već da iskoriste sve potencijale saradnje.

"Predsednik Ader i ja nismo opterećeni prošlošću, mi razmišljamo o budućnosti i zato smo odlučili da našim narodima uputimo simbolični poziv da žive novi život. Poklonićemo se senima, osudićemo one iz svog naroda koji su zločine počinili, a našoj deci otvoriti mogućnost da žive novi život", rekao je Nikolić.

Osvrćući se na neke incidente novijeg datuma, i Nikolić i Ader su istakli da će uložiti svoj predsednički autoritet da se vređanja na nacionalnoj osnovi predupređuju i kažnjavaju.

  • Strpljivi

    14.11.2012 12:00
    Nasa trava je zelenija...
    @B
    To je taj pristup sto ovoj zemlji ne dozvoljava napredak. Stalno se vuce neki "teg" iz proslosti, guraju se skeletoni nazad u ormar, sve samo da se ocuva slika o srbima koji su "uvek bili zrtva"...
    To sto vecina ljudi ne zna za te zlocine je jedan primer za "pobednici pisu istoriju".
  • Scotch Bonnet

    14.11.2012 08:39
    Kako god ...
    ... jeziva je cinjenica da je sadasnji preCednik srbije nekad bio clan i pripadnik paravojnih jedinica koje su ne tako davno radili isto to kome su sada odali pocast.
  • @Zoran

    14.11.2012 06:04
    Logori za Mađare?
    Sve što ste napisali potpuno je tačno ako se odnosi na Nemce i samo na Nemce. Na osnovu odluke AVNOJ-a 1945. počeo je planski progon Nemaca i njihovo držanje u logorima. Značajan broj Nemaca koji nisu aktivno učestvovali u ratnim operacijama zaista je umro u tim logorima. Nakon nekoliko godina, preživeli su proterani u Nemačku. Njihova imovina data je kolonistima iz BiH, Hrvatske, Crne Gore.
    Koliko znam, mađarskim zločincima (i samo njima) je suđeno pred sudovima DFJ, odnosno FNRJ, isto kao i srpskim.
    Prvi put čujem da su u logorima masovno i organizovano držani Mađari. Jesu li i oni poterivani? Iz kojih mesta, u kolikom broju i kuda? Kako to da i danas žive tamo gde su živeli stotinama godina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.