Poslanicima osmočasovno radno vreme?

Stalno zaposleni poslanici u Skupštini Srbije uskoro bi mogli da u parlamentu provode najmanje osam sati dnevno.

Stalno zaposleni poslanici u Skupštini Srbije uskoro bi mogli da u parlamentu provode najmanje osam sati dnevno.

Razrađuje se inicijativa o uvođenju radnog vremena parlamentarcima. Poluprazne skupštinske klupe mogle bi da postanu prošlost, a svakog radnog dana u zgradi Narodne skupštine bilo bi prisutno najmanje 179 poslanika koliko ih ima stalno zaposlenje.

Mišljenja poslanika o ideji koja bi uskoro mogla da se nađe pred njima su podeljena - ili je podržavaju ili je smatraju totalnim promašajem.

Zoran Babić, predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kaže da ova inicijativa još nije stigla do njega, ali da njeno usvajanje podržava. "U parlamentu nekad provodim i više od osam sati dnevno. Mislim da je u državi situacija takva da bismo i mi poslanici svakodnevnim radom u Skupštini morali da preuzmemo punu odgovornost", navodi Babić, koji je član SNS.

U DSS navode da inicijativu o uvođenju radnog vremena parlamentarcima treba podržati.

Svi ostali sagovornici "Blica", međutim, ovu ideju smatraju neozbiljnom. Sa njom se ne slažu ni članovi vladajuće koalicije - socijalisti i ursovci, niti delovi opozicije.

Đorđe Milićević iz SPS kaže da poslanici treba da rade onoliko koliko je potrebno da bi se ostvarili proklamovani ciljevi Vlade i vladajuće koalicije. "Ima dana kada smo u parlamentu ostajali duže od osam sati, a bilo je i onih kada smo za nekoliko časova završavali sav posao", navodi Milićević.

Njegov kolega iz vladajuće većine Vladimir Ilić, član URS, smatra da ova inicijativa nije dobra, jer su poslanici nekad primorani da svoj posao obavljaju i van zgrade Narodne skupštine, dok Dragoljub Mićunović, šef poslaničke grupe DS, kaže da je uvođenje radnog vremena za poslanike smešno.

Slično razmišlja i Bojan Đurić iz LDP. On smatra da bi realizacijom ove inicijative vladajuća koalicija "pretvorila parlament u fabričku halu koja radi povremeno" i to po nalogu Vlade.

  • 14.11.2012 20:16
    ns
    Poslanici se bune: zar baš svake godine moraju ukupno osam sati godišnje da sede u skupštini pa tamo je dosadno. Ajd kada se odlučuje o povećanju plata ali zbog nekih firmi od državnog interesa da se sedi, pa ne može to ljudi i tako ništa ne razumeju šta se priča.
  • 14.11.2012 16:22
    Rad nego sta !!!
    Bravo, za predlog. Treba da rade najmanje 8h dnevno.
  • Steva

    14.11.2012 14:44
    računica
    Neće moći.Neki dolaze na Skupštinu samo kad je plata,ili dodatak.Obračun kilometraže,hotelski smeštaj i ostalo je,narodni trošak,koji nekontrolisano teče,kad god je evidentirano zasedanje.Uostalom,i u tiraniji,i u demokratiji stanje je isto!Lepe stvari se ne kvare!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.