Najmanja podrška ulasku u EU od 2000.

Podrška građana ulasku Srbije u Evropsku uniju pala je na najniži nivo u poslednjoj deceniji i iznosi 41 odsto.
Podrška građana ulasku Srbije u Evropsku uniju pala je na najniži nivo u poslednjoj deceniji i iznosi 41 odsto.

Dnevni list Danas citirao je decembarsko istraživanje Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije koje pokazuje da je u drugoj polovini 2012. došlo do daljeg značajnog pada evroentuzijazma, i to u odnosu na jun za čitavih osam odsto.

Predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Predrag Simić, potvrdio je ovaj podatak i ocenio da on ukazuje da se zemlja nalazi u apsurdnoj situaciji. "Sve parlamentarne stranke, osim DSS, su za evropske integracije zemlje, a podrška tim integracijama pala je na 41 odsto. Taj podatak govori da 59 odsto građana ne veruje da će Srbija čak ni za deset ili 15 godina ući u EU, jer joj to niko ne garantuje", objašnjava Simić.

Prema njegovim rečima, uzrok tako maloj podršci je situacija oko Kosova i neizvestan datum za početak pregovora o pristupanju. "Ovdašnja javnost oseća da Uniji ne treba Srbija sa svojim problemima i zato ne veruje da će do skorog i izvesnog ulaska u nju doći. Evropropaganda je zatajila. Sada umesto krilatice Evropa nema alternativu imamo poruke da Srbija neće moći da preživi bez Evrope. Uz to, kada je reč o Kosovu, strane diplomate dolaze i govore da ustupci koje je Srbija napravila nisu dovoljni i da treba još da ih bude", rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, ovakva situacija mogla da izazove probleme ukoliko Srbija ne dobije datum za početak pregovora do kraja godine. "To bi moglo da sruši kredibilitet vladajuće koalicije, koja je puno uložila u ispunjavanju zahteva EU i otišla dalje u odnosu na prošlu vladu. Sada kada su naprednjaci i socijalisti zamenili uloge s demokratama, ako Srbije ne dobije taj datum, to bi moglo da dovede do vanrednih izbora zbog kojih je Srbija u integracijama izgubila celu prošlu godinu", upozorio je Simić.

  • neki tamo

    31.01.2013 02:35
    @sonja
    Pa dobro,da li si ti normalna?!
  • 29.01.2013 23:24
    Pa jel ste vi toliko naivni,pa nije stvar u tome da li mi želimo ili ne u EU već da li ona želi nas ili ne.Čini mi se da nas je želela odavno bi smo već ušli u EU.A isto mi se tako čini da nikada nećemo ni ući(možda grešim,u svakom slučaju vreme će pokazati).Dostojanstvo ne treba gubiti.
  • T

    29.01.2013 20:34
    sramota
    Cega se pametan stidi, glup se ponosi. Svugde raste skepticizam prema EU i to nije bez razloga, ali ne, mi Vojvodjani moramo biti veci Evropljani od Nemacke, Austrije, Velike Britanije.
    Samo uzasno tvrdoglav (da ne kazem slep) covek moze i dalje da veruje u EU bajku.
    Jesto kod nas u Vojvodini verovatno najveca podrska EU, ali na zalost.
    Cisto da vas informisem, znate da u pregovorima sa EU moramo da pristanemo na uslov da stranci mogu da budu vlasnici naseg zemljista? Hocete onda isto vikati "Nedamo nasu zemlju!"?
    Isto tako, da li znate da moramo da pristanemo, odnosno skinemo zabranu za GMO hranu?
    Pare iz fondova ce ici na razne institucije i organizacije, nisu ni oni ludi da ulazu u razvoj privrede kada se i oni muce sa tim problemom. Pa nece Francuska dozvoliti da joj neka tamo Vojvodina bude konkurent na polju poljoprivrede. Eh, naivni ste ljudi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija