Zašto Mile Jerković nije iza rešetaka?

Ključni svedok u Šarićevim "prljavim poslovima" pred sudom, uživa zaštitu policije u Novom Sadu, a pravosnažnu kaznu zatvora od tri godine – niko ne spominje.
Ključni svedok u Šarićevim "prljavim poslovima" pred sudom, uživa zaštitu policije u Novom Sadu, a pravosnažnu kaznu zatvora od tri godine – niko ne spominje.

Mile Jerković, biznismen iz Bačke Topole, jedan od najbogatijih Vojvođana, osuđen je u aprilu 2008. godine u Okružnom sudu u Sremskoj Mitrovici na sedam godina zatvora zbog učešća u švercu cigareta preko graničnog prelaza Batrovci.

Kako piše Politika, zajedno sa Jerkovićem na ukupnu kaznu od 20,5 godina osuđeno je još pet osoba optuženih da su učestvovali u švercu, među njima i trojica carinika sa graničnog prelaza Batrovci proglašeni su krivim za primanje mita. Osuđeni carinici propuštali su kamione bez detaljnog pregleda.

Oni su na suđenju priznali krivično delo koje im se stavlja na teret i da su za to dobili po nekoliko desetina hiljada maraka.

Prvooptuženi Mile Jerković, vlasnik velikog broja preduzeća, poljoprivrednih kombinata, nekoliko hiljada hektara oranica, ranije je hapšen po ovoj poternici i u pritvoru je proveo manje od mesec dana, branio se na suđenju govoreći da je "reč o hajci koju protiv njega vodi policija".

Tu tvrdnju obrazložio je time što su policajci bili "ljubomorni što je njegova kafana na graničnom prelazu Batrovci uspešno radila".

Postupak ne bi ni bio pokrenut da nije bilo prijave Evropske komisije koja je tvrdila da je on bez dokumentacije prošvercovao četiri šlepera cigareta iz Hrvatske.

Po žalbi Jerkovićevih advokata, tadašnji Vrhovni sud Srbije je godinu i po dana kasnije preinačio presudu sa sedam i pravnosnažno ga osudio na tri godine zatvora.

U procesu koji se vodi pred posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu protiv organizovane grupe Darka Šarića, kojoj se sudi zbog pranja novca zarađenog na švercu narkotika, ključnu ulogu ima svedok Mile Jerković iz Zrenjanina.

U Specijalnom tužilaštvu potvrdili su za "Politiku" da on nema status svedoka saradnika.

Procenjeno je da mu je zbog svedočenja ugrožena bezbednost pa ga jake policijske snage celodnevno čuvaju. Dok se šeta po Novom Sadu, naoružani policajci ga prate u koloni ili stoje ispred njegovih stanova i kuća. Čak je, prateći ga, jedan od policajaca iz patrole doživeo saobraćajnu nesreću.

Mile je otac desetoro dece, milioner, a od škole ima – osnovnu.

  • Nidzosaki

    01.12.2013 01:21
    Zasto jerkovic nije u zatvoru
    Mile jerkovic nece da bude uhapsen dokle god je Ivica Dacic na funkciji.
  • Anonimus Gal

    18.03.2013 12:39
    ....
    Jerković je svakodnevno u Bačkoj Topoli, gde ga viđam često, pod pratnjom je specijalaca, vozika se u svom džipu i prate ga dva blindirana džipa žandarmerije. Sramota za državu jer čovek koji je pokrao milione dobija zaštitu od države. Narodu nije lako da gleda kako je neko ko ih krade pod takvom zaštitom.
  • h1n1

    04.02.2013 08:07
    ovo je sve
    posledica reforme koju su mesarovićka i malovićka, vrhunski kadrovi DS-a, uradile za Srbiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.