Svaka peta firma u blokadi

U Srbiji je za poslednja četiri meseca blokirano oko osam i po hiljada firmi. U ovom trenutku skoro svaka peta firma je u blokadi.

U Srbiji je za poslednja četiri meseca blokirano oko osam i po hiljada firmi.

Ukupan iznos blokade 53.149 preduzeća, i to bez kamate, iznosi 210 milijardi dinara. To znači da je u ovom trenutku u Srbiji skoro svaka peta firma u blokadi.

Na kraju juna u blokadi je bilo 44.677 firmi. Od tada pa do danas beleži se trend rasta blokiranih računa u skoro svim kategorijama. Od preduzetnika, preko sektora malih i srednjih preduzeća, pa do velikih firmi. Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže za "Blic" da je ovakva situacija sasvim očekivana, ali i da trendovi i te kako zabrinjavaju.

"Tome je kumovao pad kupovne moći građana, precenjen dinar, dalji rast stope nezaposlenosti, a paralelno je došlo do povećanja troškova poslovanja. To je potpuno isisalo obrtni kapital firmi, nelikvidnost se prenosi sa jedne firme na drugu kao domino efekat i pada sve", kategoričan je Knežević.

Ekonomista Ljubomir Madžar tvrdi da su blokade firmi samo jedan od aspekata krize i da bi ceo ovaj proces mogao da se ubrza iz više razloga. "Prvo, imamo državu koja nikome ništa ne plaća, a malo je firmi koje neće osetiti posledice zbog velike nediscipline države. Drugo, rast poreza je takođe počeo da daje neke efekte, pa se jedan deo privrednika povukao u ilegalu. Treće, smanjuje se uvoz, a naša privreda je uvozno zavisna pa i sa te strane dolaze nepovoljni pritisci", objašnjava Madžar.

  • cure

    18.11.2013 12:18
    zato je
    cika kure zatvorio firmu i radi kao svaki normalni covek ove zapizdine.....
  • Orwell Djordje Vegan

    18.11.2013 11:58
    Prepotentne demokrate
    Nesposobnjakovici i lopovi, jos vas nije sramota da lupate minuse na bilo koji komentar o vasoj najezdi na Nase pare. Dobro je da ne kontrolisete i ovo ostrvo gradjanskih sloboda, staljinisti.
  • mile

    18.11.2013 11:01
    American Green Card lutrija, Kanadski program Skilled Workers, zna li neko još neku lutriju za bežanje iz ove zemlje???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.