Koje direktore smenjuje SNS?

Na naprednjačkoj listi za smenu sa dosadašnjih funkcija nalazi se i pet direktora velikih javnih preduzeća ili institucija.
Na naprednjačkoj listi za smenu sa dosadašnjih funkcija nalazi se i pet direktora velikih javnih preduzeća ili institucija.

Predsedništvo Srpske napredne stranke, uz listu za smenu stotinak lokalnih funkcionera i odluku o povlačenju sa vlasti u sredinama gde nemaju dovoljnu većinu, opredelilo se da promeni i pet direktora javnih preduzeća čijim radom nije zadovoljan prvi potpredsednik Vlade Srbije i prvi čovek naprednjaka Aleksandar Vučić, saznaje "Danas" u izvorima bliskim toj stranci.

Iako je najavljeno da se o imenima neće govoriti do sednice Vlade koja o ovom pitanju formalno treba da odluči, sagovornik ovog lista tvrdi da je reč o Slobodanu Cvijanu direktoru Agencije za kontrolu letenja, Dragoljubu Simonoviću direktoru Železnica Srbije, Dmitru Đuroviću, direktoru Koridora Srbije, Milanu Živanoviću direktoru Direktorata civilnog vazduhoplovstva i Goranu Kneževiću, direktoru Hidroelektrane Đerdap.

U ovom trenutku još nije izvesno da li pomenuta petorica direktora dočekati Novu godinu u tim foteljama ili će u narednih nedelju dana već biti promenjeni. Kako kaže izvor lista "Danas", "to zavisi isključivo od ekspeditivnosti Vlade Srbije koja treba da donese odluku o njihovom razrešenju“.

Za sada su javnosti najjasniji motivi za smenu direktora Železnice, koji je u nepunih godinu dana bio često u središtu pažnje zbog raznih afera.

Kako tvrdi izvor lista, Vučić ali i drugi funkcioneri iz vrha SNS-a u više navrata su upozoravali Simonovića da njegovi potezi bacaju senku na ugled stranke. Politički protivnici su se u međuvremenu naslađivali informacijama o preskupim ručkovima, brojnim putovanjima u inostranstvo gde je potrošen ogroman novac, ali i na nepotizam u upravljanju Železnicom, gde je zaposlio brojne građane Vrčina gde i sam živi. Rastu njegove popularnosti nije doprinelo ni to što je stalno prozivao prethodno rukovodstvo železnice iz redova demokrata, optužujući ih da nisu izradili projekte niti povukli odobrene kredite, zbog čega je to javno preduzeće plaćalo milionske kaznene penale. Podatke o tome, međutim, nikada nije javno predstavio, a železnica ni sada još nema gotove projekte za koje su kreditori obezbedili novac pre više od pet godina. Simonović je došao u sukob i sa sindikatima pa je verovatno i to uticalo da se u uslovima približavanja novih izbora vrh SNS odluči za njegovu smenu, procenjujući da on neće moći da donese poene koje je objektivno mogao.

Slobodanu Cvijanu se, prema izvoru lista "Danas", zamera to što iako najplaćeniji direktor u Srbiji sa platom od oko 850.000 dinara nije hteo da se solidariše sa zaposlenima u javnom sektoru kojima će od 1. januara biti smanjena plata i nije pristao na smanjenje svog ličnog dohotka. On se pak pravdao da se zarade u Agenciji za kontrolu letenja ne isplaćuju iz budžeta Srbije već iz Jurokontrola pa smanjivanjem plata razlika ne bi otišla u budžet Srbije.

Za razliku od ovih konkretnih zamerki, najavljene smene Milana Živanovića, Dmitra Đurovića i Gorana Kneževića nemaju tako jasne razloge. Ni jednom od ovih funkcionera, prema saznanjima sagovornika "Danas", ne stavljaju se na teret mahinacije, već ili neodgovarajuća kvalifikovanost ili to što "svojim radom nisu došli do učinka koji je Srpska napredna stranka očekivala".

Tako recimo, Milan Živanović obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva na koju je došao sa pozicije direktora Jat keteringa a od 1987. do 2000. godine je radio u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd gde je jedno vreme u periodu sankcija i NATO bombardovanja obavljao funkciju generalnog direktora.

Mediji su svojevremeno pisali da je Goran Knežević, direktor Hidroelektrane Đerdap, 2009. godine odlukom Prvog opštinskog suda u Beogradu smenjen sa funkcije koju je obavljao i u to vreme pod obrazloženjem da "tu funkciju mogu da obavljaju isključivo diplomirani inženjeri mašinstva ili elektrotehnike“, dok je Knežević po struci diplomirani ekonomista. Međutim, veoma zanimljiv podatak je da je Hidroelektrana Đerdap bila druga po uspešnosti kompanija u Srbiji u 2012. godini sa zaradom od 2,9 milijarde dinara, pa se onda postavlja pitanje zbog čega je i Knežević navodno na spisku nepodobnih direktora za rukovodstvo SNS, piše ovaj list.

Vidljivih razloga za smenu Đurovića, direktora Koridora Srbije nema, ali se pretpostavlja da bi do toga moglo da dođe najverovatnije zbog toga što nije izgrađeno onoliko kilometara puteva koliko se očekivalo da treba da bude u toku njegovog mandata. Spekuliše se i da se Koridori Srbije, kao ni Putevi Srbije, nisu dobro snašli u situaciji posle odlaska austrijske Alpine u stečaj i da nisu dobro argumentovali zahteve za nadoknadu iz stečajne mase.

Treba sačekati i videti da li će baš sva petorica sa spiska ostati bez posla, a ono što je takođe intrigantno je koga će Srpska napredna stranka na te funkcije dovesti umesto njih. Poznato je, naime, da trenutno najmoćnija politička partija u Srbiji još uvek oskudeva u jakim i profilisanim kadrovima, kao i da ne podržava baš iz sve snage ideju o profesionalizaciji u javnom sektoru, zaključuje list.

  • boom

    20.12.2013 16:34
    Pustite ljude da rade svoj posao, ko je jos narodu ugodio taj se nije rodio!
  • Honey

    20.12.2013 13:39
    Podrzavam odluku SNS-a da smeni sve one koji posao nisu obavljali kako treba. Tako i treba da nastave. Dosta je bilo nestrucnih i bahatih ljudi tokom prethodnih 10 godina.
  • makijaveli

    20.12.2013 09:52
    farsa
    Staro je pravilo, da narod nikada nesme biti besposlen. Uvek se mora sa necim zanimati, tj. zabavljati. Jer, inace moze mu svasta pasti na pamet. Pa tako i ovo drstvanjce sa SNS i njihovim pajtasima, stalno pravi neku `zabavu` za narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.