Poslanici imaju i plaćene savetnike koji koštaju dva miliona dinara mesečno

Građani Srbije ne plaćaju samo savetnike predsednika države, premijera, ministara i direktora javnih preduzeća. Njih imaju i poslanici.

Građani Srbije ne plaćaju samo savetnike predsednika države, premijera, ministara i direktora javnih preduzeća. Njih već godinama imaju i poslanici.

Odlukom Administrativnog odbora, parlamentarci će u novom sazivu Skupštine imati 38 konsultanata, koji će državu koštati više od dva miliona dinara mesečno. Odlučeno je da svaka poslanička grupa koja ima do 15 članova dobije dva savetnika, klub od 16 do 44 poslanika - četiri, od 81 do 129 poslanika - osam, a na više od 130 parlamentaraca ide 12 konsultanata.

Zoran Babić, šef poslaničke grupe naprednjaka, navodi za "Blic" da će u ovom skupštinskom sazivu biti manje konsultanata nego u prethodnom i dodaje da ne pamti kada je uvedena praksa da poslanici imaju savetnike. - Neophodna nam je pomoć u radu. Potrebni su nam za pripremanje sednice i za davanje mišljenja o određenim temama. Našim savetnicima iz prošlog saziva je istekao ugovor, a nove još nismo angažovali, pa smo već u problemu - kaže Babić.

Ni za Dijanu Vukomanović iz SPS angažovanje savetnika nije problematično. Ona navodi da je to praksa svuda u svetu i dodaje da bi svaki poslanik trebalo da ima svog konsultanta. - U britanskom parlamentu svaki parlamentarac ima svog asistenta, a u američkom kongresu oni čak imaju svoje kancelarije. Naši savetnici rade na izradama amandmana i oblikuju ih, učestvuju u izradama zakona - kaže Vukomanovićeva.

Borislav Stefanović, poslanik DS, navodi da će demokrate imati četiri savetnika. - Imamo dva pravnika i još dva saradnika koji obavljaju tehničke poslove - priča Stefanović.

Savetnica: Mi smo filter

Viša savetnica u SPS je Verica Mihajlović, koja, kako tvrdi, nije članica stranke.

- U našem poslaničkom klubu postoje tri savetnika i svi su politikolozi. Bavimo se stručno-analitičkim poslovima, pripremamo poslanike za sednice, radimo analizu propisa koji su u skupštinskoj proceduri. Kroz naše ruke prolazi sve, mi smo praktično filter. Čitamo sve što stigne, vršimo komparaciju naših sa propisima u EU, pišemo amandmane... - kaže Mihajlovićeva.

  • mary

    07.05.2014 22:10
    Ovo nije nista neobicno.Svuda u svetu poslanici imaju savetnike.
  • Macchi

    07.05.2014 20:35
    arčenje u nemaštini
    Zašto na stranačke liste stavljaju nekompetentne ljude? Šta su onda tzv. poslanici? SPIKERI koji čitaju tekstove koje im sroče savetnici?! Umesto da smanje broj poslanika, oni još angažuju savetnike u ovoj opštoj bedi i besparici!?
  • 07.05.2014 11:15
    38 konsultanata nekih poslanika!!!Strasno a gradjani sirom Srbije nemaju uredjaj za zracenje od malignih bolesti!Sramota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.