NBS: Nije povećana kamata na minus

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da nisu tačne informacije da su kamatne stope banaka na dozvoljena i nedozvoljena prekoračenja po tekućem računu stanovništva povećane u martu 2014, u odnosu na prethodni mesec.
Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da nisu tačne informacije da su kamatne stope banaka na dozvoljena i nedozvoljena prekoračenja po tekućem računu stanovništva povećane u martu 2014, u odnosu na prethodni mesec.

Kako se navodi, nije tačna informacija o povećanju kamata koju su pojedini mediji objavili pozivajući se na sajt NBS-a kao izvor informacija, jer su poređeni podaci o prosečnim ponderisanim kamatnim stopama i novim ili planiranim ponudama banaka za kamatne stope na prekoračenja po tekućem računu.

"Prosečne ponderisane kamatne stope izračunava NBS na osnovu iznosa prekoračenja i kamata koje joj banke dostavljaju. Ta kamata je stvarni trošak koji banka naplaćuje od klijenta i zavisi od nominalne kamatne stope koju je klijent ugovorio s bankom, ali i od metode izračunavanja i razlike učestalosti obračuna i naplate kamate koju primenjuje banka", piše u saopštenju.

Ističe se da su nakon inicijative NBS-a za opšte sniženje cena bankarskih proizvoda, banke dostavile nove i planirane ponude kamatnih stopa na prekoračenja i te nominalne kamatne stope, tek sa zaključenjem ugovora izmedju banke i klijenta, utiču na stvarne troškove klijenta po osnovu prekoračenja i ulaze u obračun prosečnih ponderisanih kamatnih stopa.

NBS naglašava da će na svom sajtu (www.nbs.rs) nastaviti s redovnim objavljivanjem prosečnih ponderisanih kamatnih stopa na prekoračenja po tekućem računu stanovništva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.