Brankica Stanković dobitnica nagrade za novinarsku hrabrost

Autorka Insajdera B92 Brankica Stanković dobitnica je prestižne nagrade za novinarsku hrabrost za 2014. godinu međunarodne medijske fondacije sa sedištem u SAD. 

Autorka Insajdera B92 Brankica Stanković dobitnica je prestižne nagrade za novinarsku hrabrost za 2014. godinu međunarodne medijske fondacije sa sedištem u SAD.

Nezavisni odbor novinara je među više od 50 kandidata na svetskom nivou, odabrao baš Brankicu Stanković zbog "njenog izvanrednog rada na polju novinarstva i posvećenosti istinitom izveštavanju u teškim okolnostima punim prepreka".

"To zaista nije samo moje priznanje već priznanje za ceo B92 i Insajder jer je to svetska nagrada. I jako je važna i zbog naše emisije jer to što mi radimo nije više prepoznatiljivo samo u Srbiji i regionu, ili Evropi, nego je to otišlo i dalje. Mislim da će nam neke stvari biti mnogo dostupnije, da se nećemo baviti samo lokalnim temama već da se u budućnosti u nekim kooprodukcijama možemo baviti i nekim ozbiljnijim istraživačkim pričama na svetskom nivou", kaže Brankica Stanković.

Ona smatra da su mediji u Srbiji uništeni, a a su za to krivi i sami novinari koji podležu pritiscima raznih moćnika bili oni iz sveta politike, biznisa ili kriminalnog miljea i ne žele o tome da govore.

"Kako smo mi došli do toga da se novinari plaše političara, da ne smeju da postave pitanje, da odu na konferenciju za novinare koja služi samo kao promocija poltičara, niko ništa ne pita, a ako neko nešto i pita ostale kolege cokću i prevrću očima, umesto da se pokupe i svi zajedno ustanu i odu kada ne dobiju odgovore na pitanja koja su bitna za javnost", kaže ona.

Brankica Stanković ističe da ona ne zna šta je to cenzura, da nju niko nikada nije zvao da joj kaže ovo može da ide ili ne može. "Cenzura postoji kod onih urednika i novinara koji dozvoljavaju da ih neko pozove i traži to i to, koji pristaju na takav odnos. Ja tvrdim da ne može da se ćuti o tome, o cenzuri, novinari koji tvrde da postoji cenzura moraju da progovore o tome, evo ja javno kažem da mene niko nikada nije zvao".

Ona smtra da mora da se izađe iz okvira u kojem je merilo "da postoje i lošiji" i da mediji moraju sami da shvate da su odgovorni za program koji nude. Napominje da mediji nisu jedini problem srpskog društva i da je po njenom mišljenju najveći problem pravosuđe. Brankica Stanković je duboko razočarana i zbog tišine koja postoji u medijima i društvu nakon njene knjige "Insajder moja priča".

Međunarodna ogranizacija Reporteri bez granica nedavno je Brankicu Stankvić uvrstila među 100 heroja informisanja navodeći da je svoje ideale stavila u svrhu opšteg dobra.

  • janko

    15.05.2014 17:17
    bravo
    bravo
  • 15.05.2014 11:56
    Šta reći? Ugledajte se na nju pa onda recite da ste novinari!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.