Ivan Mrkić zaposlio 400 ljudi

Za vreme mandata Ivana Mrkića na mestu šefa diplomatije po raznim osnovama zaposleno je 400 ljudi, od kojih 50 u vreme tehničke vlade.
Za vreme mandata Ivana Mrkića na mestu šefa diplomatije po raznim osnovama zaposleno je 400 ljudi, od kojih 50 u vreme tehničke vlade.

"U Ministarstvu spoljnih poslova radi oko 1.500 ljudi, a najmanje 400 od tog broja prema sistematizaciji ne ispunjava uslove za rad. Takođe je vrlo diskutabilan način na koji su oni angažovani. Tako je ministarstvo dovedeno na najniže moguće grane", navodi izvor "Kurira" iz Ministarstva spoljnih poslova.

Ovaj list je napravio grubu računicu koliko je ovaj potez ministarstva i ministra Mrkića koštao građane Srbije. Ako samo uzmemo republički prosek u Srbiji koji u ovom trenutku iznosi 57.709 i to pomnožimo sa brojem zaposlenih koje je Mrkić doveo na državne jasle, dolazi se do neverovatne sume od 23.083.600 dinara, koja na ime njihovih naknada ide iz budžeta Srbije, odnosno na račun građana.

Tako Mrkićeva diplomatska vojska poreske obveznike godišnje košta 277.003.200 dinara, odnosno 2.429.852 miliona evra.

Mrkić kaže da uopšte ne zna koliko je službenika primljeno jer se time, dok je bio na čelu ministarstva, nije ni bavio.

"Zapošljavanje, i to na osnovu ugovora o delu, bilo je u isključivoj nadležnosti generalnog sekretarijata i kadrovske službe. Oni koji vam daju takve informacije su obični neradnici. Dva puta sam na sednici Vlade tražio javni konkurs, ali je Ministarstvo finansija to odbilo uz obrazloženje da ne mogu zbog MMF-a", rekao je Mrkić.

Na pitanje čime se bavio, ako već nije kadriranjem, odgovara: "Spoljnom politikom. Za 21 mesec, koliko sam bio ministar, u 50 zemalja postavili smo diplomatske predstavnike, što niko pre mene nije uspeo", rekao je Mrkić.

Na pitanje zašto to smatra uspehom kad još nemamo ambasadore u najvažnijim zemljama sveta, Mrkić kaže: "Nisam predložio nikoga za Vašington i Berlin jer nisam imao kandidate. Nisam stranački čovek", zaključio je bivši šef srpske diplomatije.

"Kuriru" je u generalnom sekretarijatu Vlade potvrđeno da maksimalan broj zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova ne sme da prelazi 1092.

Mrkić je tokom svog mandata morao da objašnjava kako je u Ministarstvu spoljnih poslova zaposlena Vanja Hadžović, čiji je profil na društvenim mrežama pun njenih golišavih slika. Ona je takođe bila jedna od polaznica diplomatske akademije, a zbog pritiska javnosti napustila je Ministarstvo spoljnih poslova.

Oko Ivana Mrkića nedavno se podigla velika prašina kad su procurili podaci da je podelio veliki broj diplomatskih pasoša van zakonskih kriterijuma. Njegov naslednik Ivica Dačić izjavio je da je od juna 2009. do aprila 2014. izdato 3.218 diplomatskih pasoša.

  • tašta

    01.06.2014 14:11
    ekspert.
  • faca

    01.06.2014 13:37
    narod je glup jer cuti, ako je tako onda treba sisati ovce do daljnjeg
  • 01.06.2014 12:05
    savetnik
    I zato je kao nagradu dobio mesto savetnika predsednika !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.