"Svi putevi uništeni u poplavama do oktobra biće popravljeni"

Šteta procenjena od poplava na infrastrukturi, uključujući energetsku, telekomunikacionu, železničku, putnu, iznosi oko 260 miliona evra, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, i dodala da će do oktobra ove godine svi državni putevi biti završeni.

Šteta procenjena od poplava na infrastrukturi, uključujući energetsku, telekomunikacionu, železničku, putnu, iznosi oko 260 miliona evra, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, i dodala da će do oktobra ove godine svi državni putevi biti završeni.

"Radićemo prvo na putevima kako bi Srbija već u oktobru rešila te probleme. Šteta na putevima prvog i drugog reda i lokalnim putevima je oko 40 miliona evra", rekla je Mihajlović prilikom današnjeg obilaska Obrenovca sa predstavnicima Svetske banke.

Prema njenim rečima, do sada je procenjena šteta oko 200 miliona evra u lokalnim samoupravama koje su podnele izveštaje. "Nismo još dobili izveštaje od svih lokalnih samouprava. I razumljivo je da od Obrenovca, recimo, ne možemo još da dobijemo podatke", rekla je Mihajlović.

Ona je poručila da je pred nama težak period i podvukla da će Vlada učiniti sve da se, zajedno sa međunarodnim organizacijama i EU, iz tih problema i izađe.

"Naći ćemo novac da pomognemo da svi ljudi kojima su kuće 100 odsto uništene, do jeseni dobiju nove. Naći ćemo način da se život vrati, ne samo u Obrenovac, već i u bilo koji drugi ugrožen grad", ističe Mihajlovićeva, dodajući da je preduslov da se urade konačne procene, jer se dosad, kaže ona, govorilo samo o prvim procenama.

Ona je dodala i da su već formirani lokalni i državni timovi koji će sledeće nedelje, verovatno od srede, krenuti na teren kako bi se procenila šteta. Novac za saniranje štete, podvukla je Mihajlović, koristiće se iz evropskog Fonda solidarnosti, iz kredita Svetske banke i EBRD, zatim prenamenom nepotrošenih sredstava iz IPA projekata. "Imamo odličnu saradnju sa Svetskom bankom, sa kojom smo dogovorili da prenamenimo kredit za puteve, za projekte koji su trenutno prioriteti", ukazala je Mihajlović.

  • mariella

    01.06.2014 23:02
    To su dobre vesti, dobro sto ce nam i Svetska banka pomoci da se ostecena infrastruktura obnovi. Svako odugovlacenje bi kostalo vise drzavu.
  • Nikolina

    01.06.2014 22:15
    Velike stete
    Velike troskove oko saniranja steta od poplava, mozemo malo da smanjimo, angazujuci nasu radnu snagu.
  • Zoran

    01.06.2014 22:11
    Domaca privreda
    Prilikom oporavka Srbije od poplava, maksimalno ukljuciti domacu privredu i tako uposliti nase firme i ljude kojih je nazalost mnogo bez posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.