Istraga zbog napada na sajt Peščanika

Povodom hakerskih napada na "Peščanik", obratila se i redakcija portala koja tvrdi da je juče napad išao pre svega sa servera Megatrenda, dok su danas udari stizali iz Kanade, Češke...
Povodom hakerskih napada na "Peščanik", obratila se i redakcija portala koja tvrdi da je juče napad išao pre svega sa servera Megatrenda, dok su danas udari stizali iz Kanade, Češke...

Veruje se da je sajt napadnut jer je na njemu objavljen tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je deo doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića plagijat.

Saopštenje Peščanika prenosimo u celosti:

2217.24.24.185 je jedinstvena IP adresa sa koje je juče u vreme najtežeg napada na sajt, svake sekunde slato na desetine "zahteva" prema Peščanikovom serveru, usled čega je sadržaj sajta povremeno bio nedostupan čitaocima. Host ove IP adrese je server sa takođe jedinstvenom adresom: fa-srv.megatrend.edu.rs

Za razliku od ranijih napada na sajt Peščanika, ovog puta su akteri učinili neobično malo da prikriju svoje tragove. Napad na Peščanik započet je takozvanim slow loris i dos akcijama u nedelju 1. juna u popodnevnim satima.Napad i danas traje, nešto manjim intenzitetom. Za razliku od juče, kada je napad išao pre svega sa Megatrendovog servera, iz Srbije i nešto malo iz komšiluka, danas je napad razuđen i udari stižu iz Kanade, Češke itd, dok se za napade iz Srbije umesto Megatrendovog servera koristi proxy Akademske mreže Srbije.

Sadržaj sajta je netaknut, ali je u vreme pojačanog napada nedostupan čitaocima zbog preopterećenosti servera koji se sistematski guši zahtevima za pristup. Najjači pritisak na server Peščanika započet je u nedelju oko 8 sati uveče.

Tehnika je jednostavna i omogućava da se u vrlo kratkom vremenskom periodu, doslovno u jednoj sekundi, pošalje ogroman broj zahteva serveru koji je na meti. Za razliku od denial-of-service napada za koji je potrebna nešto složenija mreža kompjutera, za "slow dos" je dovoljan jedan kompjuter koji može da zauzme i istovremeno drži otvoreno i po par stotina konekcija prema serveru. Na taj način se preuzmu sve slobodne veze sa serverom, a sadržaj sajta postaje nedostupan čitaocima.

Ovakvih napada na Peščanik je bilo i ranije, ali je server odolevao uz pomoć zaštite koju sajt ima. U ovom slučaju angažovano je na desetine kompjutera koji su zauzeli preveliki broj konekcija.

Redakciji se u međuvremenu javio načelnik odeljenja za visoko-tehnološki kriminal Saša Živanović i naveo da neće čekati tužbu Peščanika, već će prema nadležnosti pokrenuti istragu o napadima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je pokrenulo istragu, na osnovu zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, povodom sprečavanja i ograničavanja pristupa internet domenu www.pescanik.net

Osim najtežeg napada sa servera Megatrenda, iz ove visokoškolske ustanove dan kasnije stigao je i demanti analize doktorata ministra Stefanovića, uz najavu specijalne komisije koja će se baviti "odbranom Univerziteta Megatrend, kao i Nebojše Stefanovića".

  • 02.06.2014 22:29
    @ 1337
    "Ko ume da "obori" sajt, ume i da zaprlja trace"
    Tako je, ali uz jednu malu ispravku. Nije samo potrebno da umeju, nego i da hoće. Po mom mišljenju ili su bili suviše bahati pa ih zabole da li će ih otkriti (možda misle da Peščanik ima nesposobne admine koji ne umeju da otkriju odakle dolazi napad) ili unapred znaju da nikakve sankcije neće snositi (što je jezivo). A možda su "hakeri u pokušaju" potrošna roba i "gazda" će lako da nađe druge?
  • mihaela

    02.06.2014 19:50
    Meni ne deluje uverljivo ova prica Pescanika. Bas da napadaju sa servera Megatrenda.. suvise naivno.
  • alf

    02.06.2014 18:41
    mala ispravka
    U tekstu iznad se navodi da je 2217.24.24.185 IP adresa u vlasništvu megatrenda (namerno malim slovima). Hteo bih samo da skrenem pažvnju (verovatno je u pitanju samo greška prilikom kucanja teksta) da ta adresa teoretski, a pogotovu praktično, ne može da postoji.
    Prava adresa je 217.24.24.185 (nije me mrzelo da proverim).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.