Kodeks ponašanja: Poslanik mora da bude marljiv, pošten...

Poslanik treba da bude marljiv, pošten, mora da poštuje kolege i da radi isključivo u interesu građana - predviđa radna verzija kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Poslanik treba da bude nepristrasan, marljiv, pošten, odgovoran... Mora da poštuje parlament i kolege i da radi isključivo u interesu građana. Ne sme da uzima mito.

To su, kako prenose "Novosti", osnovne tačke na osnovu kojih će biti urađena konačna verzija kodeksa ponašanja narodnih poslanika koji će, najverovatnije, biti usvojen u narednih mesec dana. U poslaničke klubove juče je stigao zahtev da delegiraju po jednog člana tima koji će raditi na kodeksu.

O tome da li se narodni tribuni drže ovih pravila odlučivaće Etička komisija. Ona će prigovore na rad i ponašanje poslanika, koje mogu da pošalju i građani, slati Administrativnom odboru koji će raspravljati o eventualnom kršenju pravilnika i kaznama.

Radna verzija teksta, koju je novim poslanicima u amanet ostavio prethodni saziv, sadrži formulacije, da "narodni poslanici treba da se ophode jedni prema drugima sa uvažavanjem", a ne smeju da dobacuju dok kolega govori.

Nacrt je rađen po uzoru na kodekse koji postoje u drugim parlamentima. Na primer, poslanici evropske skupštine, koji se ne drže pravila, mogu biti kažnjeni ukorom, oduzimanjem prava učešća na sednicama ili drugim aktivnostima u periodu od dva do deset dana, ali i razrešenjem sa jedne ili više funkcija. Najrigorozniji dokument ima Bundestag, koji svoje poslanike može da kazni u iznosu od 1.000 evra, pa do polovine godišnje plate.

Skupština Srbije je do sada u dva navrata pokušavala da donese kodeks. Taj posao nijednom nije doveden do kraja.

  • munja

    27.06.2014 18:48
    smijurija
    Sveje propisano, ozakonjeno, ali ko šta poštuje to je problem I još veći problem, kada je I ko od političara sudski odgovarao I dobio primerenu kaznu.Dakle, ovo je:"Mi pišemo a vi đaba krečite, jer opet ćemo pisati".
  • anoniman

    27.06.2014 18:46
    ovako bi ja............
    svakog poslanika na detektoru ispitati.......hm. pa da vidimo da li laze ili ne? bez detektora nista, nema funkcije poslanika.....razmislite ljudi o tome!
  • portfelj

    27.06.2014 16:57
    Kraduckanje
    Ovde premijer nagradjuje ministre koji protrace pare, koji ne sagrade puteve na Koridoru, koji kraduckaju i sl.

    Koji je to clan kodeksa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija