Samo jednoj od 14 škola nije blokiran račun

Samo jednoj od četrnaest škola u Smederevskoj Palanci račun nije blokiran, uglavnom zbog dugova EPS-u.
Samo jednoj od četrnaest škola u Smederevskoj Palanci račun nije blokiran, uglavnom zbog dugova EPS-u.

Opština ne može da pomogne, a direktori škola nisu sigurni kako će uspeti da plate grejanje, struju i komunalije.

Sala za fizičko vaspitanje u Mašinsko-elektrotehničkoj školi "Goša" u Smederevskoj Palanci prokišnjava i više liči na ruinu nego na sportski objekat. Para za popravku nema, a potencijalni donatori ne mogu da pomognu jer je račun škole već godinu i po dana u blokadi.

Slične muke imaju i druge osnovne i srednje škole u opštini Smederevska Palanka. Od četrnaest škola, samo jednoj nije blokiran račun. Blokirali su ih poverioci, uglavnom EPS za neplaćenu električnu energiju.

Škole za materijalne troškove, od kreda, preko prevoza đaka i zaposlenih do grejanja, novac dobijaju iz opštinskog budžeta.

Proteklih godina, Opština Smederevska Palanka ta sredstva je uplaćivala na kašičicu ili nije uopšte. Kažu, nije bilo dovoljno para.

I račun Opštine je 50 odsto, sa manjim ili većim prekidima, u blokadi skoro tri godine. Državna revizorska institucija podnela je krivične i prekršajne prijave protiv odgovornih lica u lokalnoj samoupravi između ostalog i zbog preuzimanja većih obaveza od odobrenih iznosa u budžetskoj godini. Ali to je slaba uteha školama, koje žive od danas do sutra.

Nadležni u opštini Smederevska Palanka kažu da će se prilikom izrade budžeta za narednu godinu konsultovati sa školama o njihovm prioritetima. U međuvremenu, direktore škola muče brige kako će platiti grejanje, struju i komunalije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.