U Vladi otvoreni konkursi za nove državne službenike

Iako već mesecima priča kako se mora smanjiti broj državnih službenika, Kori Udovički je raspisala konkurs za pomoćnike.
Iako već mesecima priča kako se mora smanjiti broj državnih službenika, uvesti platni razredi i smanjiti penzije, kako bi nam se budžet oporavio, Kori Udovički je pre nedelju dana raspisala javni konkurs za nove državne službenike, odnosno svoje pomoćnike.

Na taj konkurs navodno može da se prijavi bilo ko, a očekuje se da će nakon toga ministarka uprave i lokalne samouprave dobiti četiri nova pomoćnika. Time će ministri države Srbije u jeku sprovođenja rigoroznih mera štednje imati ukupno 90 plaćenih pomoćnika.

To znači da će svaki od 16 ministara u proseku imati po tri državna sekretara, više od pet pomoćnika i čak 133 savetnika u svom ministarstvu. Za svakog novozaposlenog zeleno svetlo daje upravo Vlada Srbije.

Udovički će prema odobrenoj sistematizaciji imati tri državna sekretara i sedam pomoćnika, ali apsolutni pobednik je ministar finansija Dušan Vujović sa 10 pomoćnika, dok najmanje pomoćnika ima ministar odbrane Bratislav Gašić, svega jednog. Totalna zabuna nastaje oko objašnjenja kako je moguće da dolazi do novih zapošljavanja, kada država treba da štedi, a građanima se smanjuju plate i penzije. Vlada je legalno objašnjenje za ovaj svoj postupak dala u preimenovanju funkcionera u državne službenike.

Naime, za sva lica na položaju, a to su državni sekretari, pomoćnici i savetnici ne važi zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Ipak, od pre mesec dana uvedene su izmene i dopune Zakona o državnim službenicima, i sada su ministarstva dužna da raspišu javni konkurs za izbor pomoćnika i državnih sekretara. Na tome je insistirala upravo Kori Udovički, koja je i prva koja je ovakav konkurs raspisala za četiri upražnjena radna mesta.

"Stupanjem na snagu izmenjenog Zakona o državnim službenicima obaveza je da se u roku od šest meseci objavi konkurs za lica na položaju, koja više nisu funkcioneri već državni službenici. Tako su ključne pozicije za donošenje najvažnijih odluka za jedno ministartvo predate državnim službenicima a ne funkcionerima, kako je to do sad bio slučaj", objašnjavaju u Ministarstvu državne uprave.

U kabinetu ministarke kažu da je ovo način da se izbegne politizacija radnih mesta u državnoj upravi. Na funkciju može da se prijavi bilo ko, što znači da ta funkcija apriori ne bi trebalo da bude politička.

  • 16.10.2014 08:17
    ova zena je jedan od najvecih promasajanu vladi. em nista je radi em ne zna sta joj je resor em joj se ministarstvo raspada em lupa i obecava dve godine a niista ne radi
  • 16.10.2014 07:29
    Ala cemo ustedeti kad zabtana zaposljavanja ne vredi za ljude na polozaju nego za boraniju
  • roki

    16.10.2014 06:31
    ovce za sisanje
    pa sta ste Vi ocekivali.To su samo lazi i prevare.Kori je nekada bila ministarka i sta je ucinila.Nista.Pa sad opet u vladi.Vucic nema koga da postavi u Vladu pa skuplja pacijente na ulici.Narode mi smo stoka .Zar ne vidite da je to sve ista banda a Vi samo idite na izbore.Pogledajte koliko kostya Parada a Vucic smanjuje plate i penzije.Kada cete se opametiti.Kada nam kozu oderu shvatice te

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.