Drastičan pad prodaje štampe

Jednu dnevnu novinu u Srbiji u proseku pročita 1,54 čitalaca što je daleko manje od dosadašnjih procena da svaki primerak pročita 3 6, pa čak i 10 osoba.
Jednu dnevnu novinu u Srbiji u proseku pročita 1,54 čitalaca što je daleko manje od dosadašnjih procena da svaki primerak pročita 3 6, pa čak i 10 osoba.

To tvrde u agenciji Partner Research Solutions (PRS) koja je nedavno predstavila svoj nov sistem istraživanja čitanosti dnevnih listova pod nazivom "Realna čitanost i objektivni marketinški potencijal dnevnih novina u Srbiji".

Umesto da se kao osnova čitanosti uzima procenjen broj čitalaca (do sada je korišćeno 3 miliona čitalaca za celu Srbiju), PRS se opredelio da do rezultata dođe primenom svetske prakse, a to je množenjem broja prodatih primeraka sa brojem prosečnog broja čitalaca po primerku svakih novina pojedinačno. Tako PRS tvrdi da u Srbiji ima 1,2 miliona, a ne 3 miliona čitalaca dnevnih novena.

Takođe, smanjena je i procena prosečnog broja čitalaca na svega 1,54. Prema PRS rezultat istraživanja upućuje na zaključak da nijedna dnevna novina u Srbiji nema više od 500.000 čitalaca, jer ukupan broj čitalaca svih dnevnih novina u Srbiji ne premašuje broj od 770.000 ljudi.

Novi rezultati čitanosti izazvali su negodovanje jednog broja vlasnika listova.

  • v

    15.10.2014 16:14
    šta će mi novine kad imam RADIO 021!!!!!!!!!
  • realno

    15.10.2014 15:24
    a kad bismo izbacili iz skupa novina biltene poput qrira, snsovosti, dezinformera, itd. jos bi broj bio manji. Neko pomenu Madjar So, tj. biltena Saveza Vucicevih Madjara
  • Isailo

    15.10.2014 13:13
    A zasto da citam novinE kada one same sebe nazivaju novinA i automatski sebe svrstavaju u nepismeno djubre...?
    Nista njih ne moze ni izvinUti ni spasIti...!
    Narocito ne TO auto!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.