Lutrija oštetila državu za 227 miliona dinara

Srpski revizori utvrdili mnoge nepravilnosti u poslovanju Državne lutrije Srbije. Dve godine nisu uplaćivali dobit u republički budžet.

Osim što je zakinula državni budžet za mimimum 227 miliona dinara, čime je direktno prekršen Zakon o budžetu, Državna lutrija Srbije zaključivala je višemilionske ugovore sa dobavljačima, bez sprovedenih javnih nabavki, ali i protivzakonito organizovala igre na sreću, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).

Ovo, nažalost, nisu jedine nepravilnosti koje su utvrdili revizori češljajući poslovne knjige preduzeća čiji je jedini vlasnik - Republika Srbija. Lutrija nije izvršila godišnji popis i uskladila stvarno stanje sa onim iz knjiga, kada je reč o imovini i obavezama vrednim više od milijardu dinara.

- U finansijskim izveštajima za 2013. godinu iskazano je 19 objekata po sadašnjoj vrednosti od 35 miliona dinara, bez dokaza o vlasništvu ili pravu korišćenja, od čega je devet objekata u vrednosti od 15,4 miliona dinara pribavljeno od preduzeća "Beolot" iz Beograda, po osnovu ugovora o regulisanju međusobnih obaveza od 13. oktobra 2012. godine, a preostali objekti u vrednosti od 20 miliona dinara preuzeti su od takođe beogradske firme "Srbijalot" - navode državni revizori u upravo objavljenom izveštaju.

Revizori navode da je Državna lutrija Srbije pribavila nepokretnosti od firme "Beolot", ukupne vrednosti 119,46 miliona dinara, a bez prethodne saglasnosti Republičke direkcije za imovinu, suprotno Zakonu o javnoj svojini. Revizori ukazuju i na kršenje zakona prilikom organizovanja posebnih igara na sreću.


Kršenje javnih nabavki

- Bez sprovedenog postupka javne nabavke, Državna lutrija Srbije je zaključila Ugovor o angažovanju agenta "Direct lot" Beograd od 11. marta 2011. godine za prodaju srećaka preko podugovarača, na rok od pet godina i po tom osnovu iskazala rashode u periodu od avgusta 2011. do februara 2013. godine u iznosu od 227 miliona dinara, pri čemu nisu obezbeđeni podaci o efektima zaključenog ugovora i njegovom uticaju na povećanje prodaje i ukupne dobiti za vreme trajanja ugovora - navodi se takođe u izveštaju DRI.

- Državna lutrija je u periodu od 2009. do 2013. godine organizovala i priređivala posebne igre na sreću "Internet Casino" i "Internet poker" bez dozvole Vlade, odnosno Uprave za igre na sreću pri Ministarstvu finansija - ukazuju državni revizori u svom izveštaju.

- Takođe, Lutrija je, bez odobrenja Uprave organizovala i priređivala igru na sreću "Internet klađenje" u periodu od 2012. do 2013. godine, suprotno odredbama Zakona o igrama na sreću. Ovo državno preduzeće prodavalo je svoja potraživanja, uprkos drugačijoj odluci Upravnog odbora. Državna lutrija je zaključila ugovor o ustupanju potraživanja od "Future plus" preduzeću "Štampa sistem". Potraživanje vredno 182,7 miliona dinara, ustupljeno je uz ugovorenu naknadu od 178,1 milion dinara.

Na čelu Lutrije Srbije do oktobra 2012. bila je Tijana Anđelić, a posle nje imenovan je Branimir Božović, koji je razrešen u julu 2014. godine. Od 19. avgusta 2014. v. d. direktora ovog državnog preduzeća je Aleksandar Vulović.

Revizori su utvrdili i da Lutrija nije na vreme reagovala u cilju naplate potraživanja, vrednih 9,36 miliona dinara, od čega se iznos od 5,5 miliona odnosi na potraživanja od 13 agenata koji su prodavali igre na sreću, iznos od tri miliona na dug po ugovoru o zajmu iz februara 2013. sa firmom "Beolot", a iznos od 798.000 dinara na dati avans u 2012. godini firmi "PPG marketing i distribucija", Beograd.

  • zivan

    30.11.2014 00:06
    Borisova mala
    U vreme kada je Lutrija Srbije napravila grube propuste i ostetila svog vlasnika, drzavu Srbiju, za najmanje 227 miliona dinara drzava, ovom institucjom osnovanom da bi monopolom na brojne igre srece punila republicki buđet rukovodila je Tatjana Andjelić, poznata kao "Borisova mala"...
  • 29.11.2014 22:54
    Samo? A Vojvodinu?
  • 29.11.2014 18:55
    Sve neki lopovluci oko para od kojih mi se vrti u glavi.Kada nesto objavite za javnost,molim da se to resi,ovako samo objavite I nikom nista.Nema para,a u stvari ima.Zasto opet objavljujete I od toga nema nista? Okanite nas se,necu da razmisljam ko je koliko ukrao,a seta se slobodan!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija