Niko ne koristi pojas na zadnjem sedištu

Pojas za vezivanje na prednjem sedištu u automobilima u Srbiji se koristi u 70 odsto slučajeva, dok samo četiri odsto onih koji se voze pozadi koristi pojas, upozorila je Agencija za bezbednost saobraćaja.
Pojas za vezivanje na prednjem sedištu u automobilima u Srbiji se koristi u 70 odsto slučajeva, dok samo četiri odsto onih koji se voze pozadi koristi pojas, upozorila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Agencija je iznela podatke najnovijih istraživanja za ovu godinu i ukazala da je procenat upotrebe pojasa na prednjem sedištu u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj 98 odsto.

Razvijene zemlje koje su uspostavile efikasan i održiv sistem upravljanja bezbednošću saobraćaja nalaze se na vrhu lestvice po upotrebi osnovnih sistema zaštite u vozilu, dok se Srbija nalazi na samom dnu lestvice, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, sigurnosni pojasevi, vazdušni jastuk i dečja auto-sedišta su osnovni sistem zaštite vozača i putnika u vozilu, a od 2006. godine u svim državama EU upotreba pojasa je obavezna, i to na svim sedištima na kojima su ugrađeni pojasevi.

Kada dođe do saobraćajne nezgode, osnovni zadatak zaštitnog sistema - pojasa ili dečjeg auto-sedišta je da zadrži telo vezano u sedištu i time umanji povrede po telo čoveka ili deteta. Nevezan putnik na zadnjem sedištu posebno je opasan jer prilikom sudara ugrožava i sebe i druge u vozilu, a upotrebom sigurnosnog pojasa te posledice je moguće izbeći.

U Izveštaju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjem sedištu, smanjuje rizik od smrtnog stradanja za 40 do 50 odsto. Za putnike na zadnjem sedištu taj procenat iznosi između 25 i 75 odsto. Istraživanja u svetu su, takođe, pokazala da postoji veza između procenta upotrebe sigurnosnih pojaseva i broja poginulih, što znači da se povećanjem procenta upotrebe sigurnosnih pojaseva smanjuje broj poginulih u saobraćajnim nezgodama.

U Srbiji je u 2013. godini u prvih 11 meseci poginulo 597 lica, a u 2014. godini je u istom periodu poginulo 484 lica, što predstavlja smanjenje od 18,9 odsto. Veći procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva će smanjiti broj poginulih u saobraćajnim nezgodama, podvukla je Agencija za bezbednost saobraćaja.

  • Nemanja

    17.12.2014 18:31
    Jednog dana kad napunim 90 godina, jedno od najlepših iskustava vezanih za vožnju u automobili biće mi to što mi nikad nije palo na pamet da se vežem na zadnjem sedištu:)
  • London Boy

    17.12.2014 13:30
    Za ove "pametne" sto ne vezuju pojas.

    https://www.youtube.com/watch?v=g-9JR2P4wWI

    https://www.youtube.com/watch?v=WWN6kchSI2E
  • mile

    17.12.2014 08:46
    Moja se cerka obavezno sama vezuje bez opomonjanja.Problem je u roditeljima koji za to nemare.A verovatno ih drze u krilu dok voze, idiotic.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.