"Neosnovani zahtevi za zaštitu prava odlažu nabavku aparata za Kamenicu 2"

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković pozvao je poslanike SNS da posete ovaj organ i uvere se da je dokumentacija koju poseduju, a u vezi sa nabavkom aparata za zračenje za Kamenicu 2, "dovoljno kvalitetna da im pomogne da upoznaju problematiku".
Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković pozvao je poslanike SNS da posete ovaj organ i uvere se da je dokumentacija koju poseduju, a u vezi sa nabavkom aparata za zračenje za Kamenicu 2, "dovoljno kvalitetna da im pomogne da upoznaju problematiku".

Malenković je reagovao nakon zahteva pokrajinskog poslanika SNS Darka Bađoka da se hitno formira radna grupa Skupštine Vojvodine za ispitivanje nabavke opreme za nedovršenu Kamenicu 2, s obzirom na to da je nabavka nedavno po peti put zaustavljena, što je ocenio "skandalom".

"Da li je ta javna nabavka rezervisana za nekog posebnog dobavljača i kome nije važno zdravlje građana? Koliko godina samo traje pokušaj nabavke akceleratora za Kamenicu i koliko puta je obaran tender zbog nepravilnosti i osnovane sumnje u favorizovanje jednog ponuđača, a lista čekanja pacijenata za zračenje se ne spušta ispod hiljadu? Koliko ljudi uopšte doživi da bude podvrgnut terapiji?", kazao je poslanik SNS u Skupštini Vojvodine.

"Siguran sam da ste upoznati sa činjenicom da smo zbog neosnovanih zahteva za zaštitu prava, ali i nepoštovanja zakonom definisanih rokova od strane Republičke komisije za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki izgubili već 192 dana, čekajući na rešenje Republičke komisije. Nažalost, izgubljeno vreme ne možemo vratiti niti nadoknaditi, pogotovo ne pacijentima obolelim od karcinoma, koji čekaju na radiološki tretman", naveo je Malenković i dodao da "duboko veruje" da je i Bađok, mimo politike, zabrinut zbog činjenice da aparati još uvek nisu u Kamenici.

Bađok je za neuspelu nabavku optužio predsednika pokrajinske Vlade Bojana Pajtića, kao i direktno Upravu za kapitalna ulaganja, za koju smatra da je "nesposobna da sastavi jednu javnu nabavku na koju se potencijalni ponuđači ili građanski nadzornici neće žaliti".

U odgovoru Bađoku, Malenković poručuje da je evidentan trgovački interes ponuđača, koji ističu prigovore i zahteve za zaštitu prava "kada god imaju potrebu, ne vodeći interesa o pravima pacijenata na valjanu i pravovremenu zdravstenu zaštitu".

Podsetimo, javna nabavka linearnih akceleratora i prateće opreme za Kamenicu 2 zaustavljena je po peti put, podnošenjem zahteva za zaštitu prava dva potencijalna ponuđača. Uprava za kapitalna ulaganja odbacila je obe žalbe, te se slučaj prenosi u Beograd i na Republičku komisiju za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina