Kula: Zbog najzagađenijeg vodotoka u Evropi kredit od 300 miliona

Opština Kula će podići kredit od 300 miliona dinara za rešavanje najvećeg ekološkog problema - zagađenja Velikog bačkog kanala, koji je na deonici Crvenka-Kula-Vrbas, prema nalazu Norveškog instituta za istraživanje voda, najzatrovaniji vodotok u Evropi.
Opština Kula će podići kredit od 300 miliona dinara za rešavanje najvećeg ekološkog problema - zagađenja Velikog bačkog kanala, koji je na deonici Crvenka-Kula-Vrbas, prema nalazu Norveškog instituta za istraživanje voda, najzatrovaniji vodotok u Evropi.

Iz kanala treba izvući oko 400.000 kubnih metara toksičnog mulja, a za njegovu potpunu sanaciju neophodno je da sve industrijske i komunalne otpadne vode sa područja opština Kula i Vrbas budu preko magistralnog kolektora usmerene ka centralnom prečistaču u Vrbasu, za čiju je izgradnju EU obezbedila 14,3 miliona evra.

Da bi centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV) moglo da radi, neophodno je da se izgrade kanalizacije u naseljenim mestima u opštini Vrbas, kao i u Kuli i Crvenki. Potrebno je i da se od Crvenke do Kule postavi potisni vod do magistralnog kolektora. U nedostatku ovog cevovoda, fekalne vode iz Crvenke ispuštane su u desnu deltu VBK, takozvani Begejac, koji godinama nepodnošljivim smradom guši i preti zdravlju Kuljana.

Odbornici SO Kula usvojili su odluku da se Opština kreditno zaduži za 300 miliona dinara, kako bi izgradila nedostajuću kanalizaciju, kao i potisni vod između Crvenke i Kule. Za te namene nije dovoljan novac, koji se prikuplja od opštinske takse za zaštitu životne sredine.

"Kredit, za čije smo podizanje dobili odobrenje Ministarstva finansija, biće na devet godina, sa grejs periodom dve godine. Postoje posebne kreditne linije za projekte zaštite životne sredine, kojima se omogućava grant od 20 odsto, tako da bismo umesto 300 miliona dinara vraćali 240 miliona glavnice. Trenutno, na računu opštinskog fonda za zaštitu životne sredine imamo oko 30 miliona dinara, a do kraja godine biće ubrano još toliko. Taj novac biće avans za izgradnju kanalizacije i potisnog voda, pa će nama kredit biti potreban tek polovinom iduće godine. Naša je obaveza da građanima obezbedimo zdravu životnu sredinu, a dužni smo i da stvorimo preduslove za funkcionisanje CPPOV, koji će početkom idućeg meseca biti pušten u probni rad. U slučaju da ovo postrojenje ne bude u pogonu, naša i vrbaska opština morale bi da vrate novac koji je za izgradnju CPPOV uložila EU", rekao je zamenik predsednika opštine Kula Velibor Milojičić.

Za kreditno zaduženje glasala su 22 od 23 prisutna odbornika na sednici SO. Podršku je uskratio odbornik DS, a protiv je bilo i četvoro predstavnika Jedinstvene Srbije, koji zbog toga nisu ni prisustvovali sednici.

"Smatramo da u situaciji kad privreda u Kuli ne radi, nije pametno zaduživati se sa 300 miliona dinara. To će morati da vraćaju građani kroz veće poreze", smatra odbornik i predsednik OO JS Dragutin Medojević.

  • 300 mazanja ociju

    20.07.2015 09:18
    300 miliona dinara nije dovoljno ni da se zapocne sa ciscenjem.

    Hoce li najveci industrijski zagadjivaci finansijski ucestvovati u ciscenju?

    Hoce li biti raspisan tender ili se vec zna ko ce biti izvrsilac radova?
  • ko zabedi

    18.07.2015 18:44
    taj i
    placa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina