NDNV: Skandalozna presuda ugrožava opstanak "Bečejskog mozaika"

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije je protestovalo zbog presude novosadskog Apelacionog suda po kojoj je list "Bečejski mozaik" osuđen da plati 50.000 dinara i još oko 110.000 dinara sudskih troškova, za povredu časti sekretarke Udruženja gorana iz Bečeja Marije Miković, a zbog pisma čitaoca koje je taj list objavio.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije je protestovalo zbog presude novosadskog Apelacionog suda po kojoj je list "Bečejski mozaik" osuđen da plati 50.000 dinara i još oko 110.000 dinara sudskih troškova, za povredu časti sekretarke Udruženja gorana iz Bečeja Marije Miković, a zbog pisma čitaoca koje je taj list objavio.

NDNV upozorava da je na ovaj način dovedeno u pitanje dalje izlaženje "Bečejskog mozaika" i izražava sumnju da je u pitanju još jedan jasan pokušaj da se ućutkaju mediji koji nisu po ukusu vlasti. Ovo udruženje ističe da je na ovaj način dovedeno u pitanje ne samo izlaženje lista, već i lečenje malog Ivana Filipčeva, obolelog od cerebralne paralize, čiji su roditelji vlasnici lista. Umesto novac daju za lečenje sina, moraće da ga daju za uvredu nečije časti.

Podsetimo, novosadski Viši sud prvo je oslobodio "Bečejski mozaik" u maju prošle godine, navodeći da je tužba neosnovana i da list nije prekršio Zakon o informisanju. Tada je bilo naloženo tužiteljki da ovom listu nadoknadi troškove postupka u ukupnom iznosu od oko 95.000 dinara. Miković se žalila na tu presudu, a Apelacioni sud je u septembru 2014. usvojio žalbu i vratio slučaj Višem sudu.

Iako je ponovljeno suđenje vodila ista sudija kao i prvo suđenje u kojem je oslobodila "Bečejski mozaik", ovaj put je Viši sud na proleće ove godine nepravosnažno osudio Bečejski mozaik na kaznu od 75.000 dinara, uz obavezu da plati još oko 150.000 dinara sudskih troškova. Apelacioni sud je sada doneo konačnu presudu, koja je nešto blaža od presude Višeg suda, ali u kojoj je "Bečejski mozaik" označen krivim.

Podsetimo još i da je Mikovićeva tužila "Bečejski mozaik" zbog objavljenog pisma u kojem čitalac kritikuje rad i aktivnosti u Goranskom parku u Bečeju, koji je dat na upravljanje i održavanje Udruženju gorana. U tom pismu čitalac je bio izneo svoj lični stav o seči drveća i rastinja u Goranskom parku, koja se dogodila u februaru 2013. godine. Savet za štampu je u odluci od 27. februara 2014. jednoglasno zaključio da je u istom broju list omogućio i tužiteljki da na istoj stranici iznese svoje viđenje celog slučaja, te da "Bečejski mozaik" nije prekršio Kodeks novinara Srbije.

  • qtb.

    11.09.2015 13:06
    Horor sud u horor drzavi .
  • Građanin

    11.09.2015 12:57
    ...
    Novosadski osnovni, a i apelacioni sud koji je potvrđivač ovog prvog je poprilično bezdušan kada su novci u pitanju, po sistemu "uz malo napora možete Vi to platiti". Naravno izvršni postupak im je najomiljeniji, kada treba da Vam pošalju fenderske hijene.
  • 11.09.2015 12:24
    U Srbiji pravosuđe ne postoji. Postoje sudije koje donose naručene presude. Postoje sudije koje sude a da nisu pročitali predmet i dokaze.
    Poseban problem je Apelacinoni sud. To su garažirane sudije a kriterijum za njihov izbor je da sude kako im kaže predsednik suda a on kaže ono što njemu kažu političari na vlasti.
    Tako je presuđeno Bečejskom mozaiku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina