Novi Bečej: Iskopana kašika stara 7.000 godina

Tim srpskih i nemačkih arheologa pronašao je na arheološkom nalazištu "Borđoš" kod Novog Bečeja glinenu kašiku staru 7.000 godina.
Tim srpskih i nemačkih arheologa pronašao je na arheološkom nalazištu "Borđoš" kod Novog Bečeja glinenu kašiku staru 7.000 godina.

Posle proletos objavljenih geomagnetnih snimanja, srpsko-nemački tim stručnjaka, koji čine arheolozi Muzeja Vojvodine iz Novog Sada i arheolozi iz Instituta za praistoriju i ranu istoriju "Kristijan Albreht", Univerziteta u Kilu, nastavili su istraživanja na neolitskom arheološkom nalazištu "Borđoš" u novobečejskom ataru.

Istraživanja su sprovedena na dva lokaliteta - samom "Borđošu", gde je završeno iskopavanje jedne od kuća potiske kulture započeto prošle godine, a drugo na širem mikroregionu ovog lokaliteta - u delu atara "Prečka", gde se nalazi naselje starčevačke kulture staro 8.000 godina.

Svakako jedan od najvrednijih nalaza nedavnih iskopavanja je kašika stara 7.000 godina od pečene gline, koja potvrđuje ono što nam brojni naučnici dokazuju - da smo kroz istoriju odrastali uz kaše, a ne uz hleb.

- To je izuzetan nalaz, veoma retka kašika od pečene gline. Slična je jednoj iz Grčke, sa naselja Dikilitaš. Sam nalaz je u odličnom stanju i arheobotaničarima mnogo znači. Dokazuje da su kaše u to doba bile važnije od hlebam koji danas jedemo u ogromnim količinama - ističe kustos arheobotaničar Aleksandar Medović.

Za decembar se planira izložba "Tajne drevnog Borđoša", a istraživanja na terenu nastaviće se u aprilu sledeće godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina