Subotica: Za dve godine regionalna deponija

Žitelji sedam opština će za dve godine imati kvalitetniji život, jer će u Subotici biti izgrađena regionalna deponija.
Žitelji sedam opština će za dve godine imati kvalitetniji život, jer će u Subotici biti izgrađena regionalna deponija.

 

Time će biti primenjen novi koncept u upravljanju otpadom koji edukuje građane o tome da je otpad značajan resurs.

Novac za izgradnju regionalne deponije obezbeđen je preko IPA fonda u vrednosti od oko 19,5 miliona evra. Ministarstvo životne sredine je obezbedilo 3,2 miliona evra koji će se iskoristiti za izgradnju četiri transfer stanice, a članovi Društva su obezbedili po 700.000 evra.

Regionalna deponija bi trebalo da počne sa radom 2017. godine. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je istakao da je ovaj projekat bitan za grad, ali izgradnja ove deponije treba da poboljša kvalitet života 260.000 stanovnika Subotice i okolnih opština.

- Ovo će biti deveti regionalni centar u Srbiji, a planirano je da ih 26 bude izgrađeno do 2028. godine. Mi mnogo radimo po pitanju upravljanja otpadom. Sada se u Srbiji reciklira pet odsto, a planiramo 50 odsto - istakla je državna sekretarka u resornom ministarstvu Stana Božović.

Prvi građevinski radovi počeli su u julu ove godine, a rok za završetak je 28. februar 2017. godine.

Implementacijom projekta "Izgradnja regionalne deponije u Subotici" u Srbiji će prvi put biti primenjen celoviti sistem konačnog zbrinjavanja komunalnog otpada prema standardima Evropske unije i u skladu sa Nacionalnom stretegijom za upravljanje otpadom 2010-2019.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina