Podrška domaćoj radinosti i turizmu u Vojvodini

Pokrajinski sekretarijat za privredu sklopio je ugovore sa predstavnicima udruženja kojima su odobrena sredstva po odlukama koje su donete po konkursima iz oblasti starih zanata i turizma.
Pokrajinski sekretarijat za privredu sklopio je ugovore sa predstavnicima udruženja kojima su odobrena sredstva po odlukama koje su donete po konkursima iz oblasti starih zanata i turizma.

Danas je po trećoj odluci, 41 udruženje potpisalo ugovore iz oblasti starih zanata, a 14 udruženja iz oblasti turizma. Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu Balint Juhas istakao je da je, tokom 2015. godine, Sekretarijat u oblasti turizma i starih zanata podržao više od 200 udruženja u Vojvodini.

"Važno je očuvati stare zanate i u 21. veku, kako bi zadržali i nastavili ono čime su se preci bavili, kao i očuvali njihov dosadašnji rad. Potrebno je to znanje preneti mlađim generacijama. Udruženja građana mogu da uzmu učešće i u razvoju turizma, što već godinama uspešno i čine organizacijom preko hiljadu manifestacija u toku godine u Vojvodini, kao i učešćem u raznim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Pomoću konkursa koje raspisuje Sekretarijat udruženja mogu da edukuju pružaoce usluga u turizmu, kao i da nabave opremu i unaprede uslugu kako bi produžili aktivan odmor turista u pokrajini za najmanje još jedan dan", rekao je Juhas, naglasivši da je uloga udruženja u unapređenju ovih privrednih oblasti veoma značajna.

Konkursom iz oblasti umetničkih i starih zanata, odnosno domaće radinosti, u 2015. godini, Sekretarijat je opredelio sredstva u ukupnom iznosu od 15 miliona dinara, kojim je podržano oko 170 projekata. Sredstva su namenjena nevladinim organizacijama i ostalim neprofitnim institucijama, dok je sam Konkurs imao je za cilj podršku programima i aktivnostima usmerenim na nabavku opreme ili materijala kojima će se omogućiti i unaprediti rad na očuvanju umetničkih i starih zanata, kao i programima za obučavanje kadrova za vršenje starih zanata i obezbeđivanje potrebne literature i različitih nastavnih sredstava i učila za iste.

Konkurs iz oblasti turizma za podršku projektima za unapređenje turizma u ovoj godini, raspisan je na ukupno 12 miliona dinara namenjeno je neprofitnim institucijama i udruženjima građana. Organizovanjem i učešćem na nastupajućim turističko-privrednim manifestacijama od značaja za AP Vojvodinu, nabavkom dobara za pružanje dodatnih sadržaja turistima u svrhu aktivnog odmora, kao i sprovođenjem edukacija u turizmu kroz angažovanje stručnih lica, udruženja aktivno sprovode ciljeve konkursa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina