Paori pisali Saši Jankoviću zbog kršenja ljudskih prava

Vojvođanski paori obratili su se zaštitniku građana Saši Jankoviću jer su im, kako kažu, osnovna ljudska prava ugrožena.
Vojvođanski paori obratili su se zaštitniku građana Saši Jankoviću jer su im, kako kažu, osnovna ljudska prava ugrožena.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš kaže da je policija konstantno sprečavala poljoprivrednike nezadovoljne izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu da protestuju, čime je poslala poruku svim građanima Srbije. On u saopštenju za javnost kaže da niko ne sme paore sprečavati u našoj protestnoj vožnji, "ako su im traktori ispravni, registrovani i propisno obeleženi".

Uzrok protesta su, prema navodima Kiša, rešenja pomenutog Nacrta Zakona, za koje paori smatraju da su štetna po čitav agrar. Najsporniji član Nacrta Zakona je Član 64.

"Pravo prvenstva zakupa na period do 30 godina ima pravno lice koje je upisano u Registar polјoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu i koje dostavi investicioni plan na koji saglasnost, uz predlog mera za realizaciju zakupa, daje komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove polјoprivrede, s tim što ukupna površina predviđena za davanje u zakup po ovom osnovu ne može da iznosi više od 30% od ukupne površine polјoprivrednog zemlјišta u državnoj svojini predviđene za davanje u zakup u jedinici lokalne samouprave. Ovakvim se zakonskim rešenjem favorizuje samo jedno pravno lice, domaće ili strano, u jednoj opštini,  koja će bez ikakvih prethodno ispunjenih kriterijuma zakupiti do 30 odsto državnog polјoprivrednog zemlјišta na 30 godina,  koju su do sada obrađivali lokalni polјoprivrednici, a koji će ovakvim rešenjem ostati bez prilike da se za to zemlјište nadmeću i dalјe obrađuju, čime će biti dovedena u pitanje egzistencija njih i njihovih porodica a seoske sredine ostati napuštene i prazne", navodi se u saopštenju Asocijacije poljoprivrednika.

Podsetimo da su vojvođanski paori nekoliko dana uzastopno protestovali zbog spornog zakona, kada su traktorima išli za Beograd kod ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković. Više o protestima čitajte OVDE.

U isto vreme su članovi Ligesocijaldemokrata Vojvodine traktore parkirali ispred Skupštine Srbije i, kako kažu, pružili podršku poljoprivrednicima, ali su se protestanti ogradili od istupa Lige, nazivajući je političkim potezom. O ovoj temi više OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina