Povećan broj obolelih od šuge u Vojvodini

U proteklih mesec dana Institutu za javno zdravlje Vojvodine prijavljena su 172 slučaja šuge, što je za 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ne postoji žarište, obzirom da su oboleli iz svih delova Vojvodine. Dr Mirjana Štrbac iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je šuga najčešće parazitarno oboljenje u pokrajini već više decenija.

- Oboleli su ravnomerno raspoređeni u svim okruzima na teritoriji Vojvodine. Do većeg broja obolelih je mogao dovesti duži i češći kontakt obolelih s osetljivom populacijom u krugu porodica - navodi dr Štrbac.

Ovo oboljenje sada je skinuto sa liste zaraznih bolesti čije je prijavljivanje obavezno, te se ne može reći kojeg su uzrasta oboleli, piše Dnevnik. Dr Štrbac kaže da je, prema ranijim podacima, najviše bilo dece uzrasta do četiri godine.

- Oboljevanje ovog uzrasta je dva do tri puta veće od opšteg oboljevanja stanovništva. Zatim slede deca od pet do devet godina i uzrast od 10 do 14 godina, dok je najmanja učestalost kod starijih od 60 godina - objašnjava i dodaje da ovo oboljenje može da se javi kod svih, bez obzira na ekonomske i higijenske uslove života.

- Obzirom na način prenošenja ovog oboljenja i činjenicu da se šuga ne može preneti rukovanjem sa zaraženom osobom, sedenjem u istom autobusu, kupanjem u bazenu i slično, preporuka bi bila izbegavati direktne duže kontakte kožom na kožu sa zaraženim osobama. Pravovremeno postavljena dijagnoza i rano započeto lečenje je takođe jedna od mera prevencije kojom se sprečava širenje oboljenje na druge ljude - napominje dr Mirjana Štrbac.

  • nss

    02.10.2016 09:10
    nss
    zar ovo nije pokazatelj koliko nam dobro ide gospodine vucicu?
  • Boba

    02.10.2016 09:06
    @Zivan
    Besparica nije opravdanje. Jedan jeftiniij sapun košta 50 dinara. Za cigare se ima svaki dan a za sapun ne.... Trošimo najviše duvana od svih evropskih zemalja.
  • Zivan

    01.10.2016 14:05
    Teško je naći bolji pokazatelj siromaštva koje je zahvatilo znatan deo gradjana Vojvodine, svakim danom je sve uočljivije i stalno se širi. Mnogi više nemaju ni para, ni volje da održavaju ličnu higijenu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina