Zbog tajkuna i lokalnih moćnika, vlasnici ne mogu da dobiju nazad njive u Sremu i Bačkoj

Čak 5.500 porodica u Srbiji čeka da im se vrati 60.000 hektara zemlje, ali zbog opstrukcija tajkuna i lokalnih moćnika, oni ne mogu da koriste svoje oranice u Sremu i Bačkoj, upozorava Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.
Vraćanje zemljišta starim vlasnicima je otežano jer je i Uprava za poljoprivredno zemljište dala trajni nalog da se na svako rešenje Agencije o vraćanju zemlje podnosi žalba. Dodatni apsurd je što ni komunikacija između dve državne institucije - Agencije i uprave - ne postoji.
 
- Pitanje je čiji se interesi štite, da li države ili lokalnih uzurpatora zemljišta. Sa terena nam građani javljaju i da na silu pokušavaju da predstave lažnu sliku, pošto na određenim i njima atraktivnim zemljištima postoje sistemi za navodnjavanje, koji odavno nisu u funkciji, pa na taj način pokušavaju da poništavaju naša rešenja - ističe Sekulić za "Blic".
 
Agencija za restituciju je bivšim i zakonskim vlasnicima do sada vratila 21.372 hektara poljoprivrednog zemljišta, što čini tek oko 19 odsto potraživanog.
 
Na pitanje "Blica", u Upravi za poljoprivredno zemljište tvrde da ne postoji opstrukcija.
  • mile

    12.06.2017 14:30
    a da narod uzme stvar u svoje ruke i resi problem,kad niko ne moze???
  • Pićuka

    12.06.2017 07:41
    Simo Kosmose, zašto predsednik ne ispravi to što Demokrate nisu uradile. Sada će Tenisu dati 10.000 hektara na 30 godina a eto ljudima duguju 60.000. Odgovori na to. Imali ste vi 6 godina da ispravite što šta .
  • dule

    11.06.2017 19:08
    "Zivan
    10.06.2017 • 13:09
    Osnovna greška je što je proces privatizacije zemljišta, putem prodaje kombinata kao pravnog lica, počeo pre nego što je zakonski osmišljen povraćaj putem restitucije... "

    Živane, nije to greška, to je udruženi kriminalni poduhvat. Inače, sva ova dešavanja oko restitucije su najbolji pokazatelj da su u Srbiji i nakon 27 godina na vlasti još uvek komunisti, malo pobednička a malo poražena struja na osmoj sednici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina