Pančevo: Na prodaju 13 preduzeća sa 3.500 radnika

U 502 preduzeća koja se privatizuju je i 13 pančevačkih, među kojima su i oba medija, RTV Pančevo i "Pančevac".
U 502 preduzeća koja se privatizuju je i 13 pančevačkih, među kojima su i oba medija, RTV Pančevo i "Pančevac".

U ovih 13 preduzeća zaposleno je oko 3.400 radnika, a trenutno ih je najviše zaposleno u "Petrohemiji" i "Azotari". Jedan od njih, Milan Ivović, zaposlen je u "Azotari" trideset šest godina, a trenutno je na čelu Samostalnog sindikata. Smatra da "Azotara" ima budućnost i da će pronaći strateškog partnera.

- Od 2009. godine, kada je raskinuta privatizacija, dokazali smo kroz rad, proizvodnju i plasman naših proizvoda da je "Azotara" neophodna srpskoj poljoprivredi. Zog toga sam optimista i mislim da će država naći ozbiljnog strateškog partnera, koji će ulaganjem obezbediti đubrivo za poljoprivredu i nova radna mesta kroz novu tehnologiju i povećanje kapaciteta 'Azotare' - rekao je Milan Ivović, predsednik SSS-a "Azotare".

Pančevačka "Azotara" slovi, mada nikad i pred sudom dokazano, kao primer pljačke građana Srbije kroz privatizaciju. Kako je sprovedna prodaja, možda najviše svedoči podatak da je 2006. godine prodata za 13 miliona i 100.000 evra, a da je pogon "Karbamid 2" godinu dana kasnije ruskoj kompaniji prodat za 32,5 miliona evra. Vlasnici su bili konzorcijum litvanskih firmi "Arvi" i "Saniteks" i domaćeg "Univerzal holdinga". Privatizacija je raskinuta 2009. godine, a usledili su talasi hapšenja - Od bivšeg vlasnika Dušana Stupara, sve do specijalnog konsultanta "Azotare", pa i direktora "Azotare" nakon raskida privatizacije Radoslava Vujačića. Uhapšeno je i nekoliko privatnika i vlasnika preduzeća širom Srbije koji su poslovali sa ovim preduzećem, a poslednji u nizu koji je uhapšen zbog sumnji za malverzacije u poslovanju bio je vlasnik "Zekstre", predsednik Upravnog odbora Veterinarskog zavoda i FK "Partizan" Dragan Đurić.

Pored "Azotare", ne treba zaboraviti i ostalih 12 preduzeća koja se nalaze na spisku za privatizaciju. Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata u Pančevu Milanka Bodiroge, dve trećine preduzeća trebalo bi da pronađu kupce ili strateške partnere.

- U ovakvoj situaciji koja vlada u zemlji i sa lošom materijalnom situacijom i najmanja nada je nada. Očekujem da barem dve trećine preduzeća nađu kupce ili strateške partnere kako bi imala budućnost. Pre svega mislim na "Petrohemiju", "Azotaru", "Staklaru" i "Utvu avione". Nadam se da će naći kupce ili strateške partnere i uploviti u mirnije vode - smatra Bodiroga.

Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, najveći broj ponuda za preduzeća u zemlji, dali su privrednici iz Srbije, ali su stigle i 72 ponude iz Nemačke, 35 iz SAD, 34 iz susedne Bugarske, 26 iz Rusije i 21 iz Velike Britanije. Za Pančevo još uvek nema javnih podataka o tome da li se neko zainteresovao za neko od 13 preduzeća, koja treba da se prodaju do kraja 2015, dok je za medije rok ograničen do sredine jula iduće godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina