Izbacuju SVM iz Vlade Vojvodine?

Demokrate i LSV narednih dana razgovaraće o izbacivanju SVM-a iz Vlade Vojvodine.

Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine narednih dana razgovaraće o izbacivanju Saveza vojvođanskih Mađara iz Vlade Vojvodine, saznaje se u DS i LSV.

Kako su rekli sagovornici lista Danas iz ove dve stranke, odluka lidera SVM Ištvana Pastora da poslanici te stranke ne glasaju za rekonstrukciju vojvođanske vlade nosi jasnu poruku da je SVM rešio da bude opozicija u Pokrajini, te bi zbog toga sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Njilaš Mihalj mogao da bude isključen iz vlade.

Raspravu o rekonstrukciji Vlade Vojvodine obeležila je polemika predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora i premijera Bojana Pajtića. Pastor je rekao da SVM neće učestvovati u glasanju i da je pre četiri meseca rekao Pajtiću da ta stranka u dogovorima o rekonstrukciji neće učestvovati, ali da će prihvatiti dogovoreno rešenje.

On je Pajtiću zamerio što se DS nije pojavila na sastanku koji je Pastor sazvao oko koncentracione vlade Vojvodine. Druga zamerka se odnosi na usvajanje Deklaracije o promeni ustavno-pravnog položaja Vojvodine o kojoj Pokrajinska vlada nije ništa rekla. Pastor je zamerio i izostanak reakcije prilikom usvajanja Informacije o obeštećenju zbog privatizacije NIS.

Reakciju poslanika izazvala je Pastorova izjava upućena Pajtiću da su "obezbedili većinu i da im na tome čestita, jer su očigledno bili uspešniji u navatavanju poslanika od ovih drugih koji isto to rade". Time je Pastor aludirao na prelazak jedne poslanice iz kluba SNS koja je član Pokreta Snaga Srbije u DS. Posle te izjave u sali se začuo žamor, a Pastor je rekao da to nije slučajno izjavio, već zato što je proteklih dana neko pokušao i njega da involvira u priče o "preletu" poslanika.

Odgovarajući Pastoru, Pajtić je ocenio da SVM koristi "rđave izgovore za neglasanje o rekonstrukciji vlade". "Ne prihvatamo ni vaše optužbe da nismo za saradnju sa Vladom Srbije jer to nije tačno. Mi ne želimo ni u kakvu koncentracionu vladu jer ona ne bi nosila ništa dobro i ne bi bila prirodna. Mi ne osporavamo saradnju SVM sa SNS na republičkom nivou", rekao je Pajtić.

On je naveo da je usvajanje Deklaracije i Informacije o NIS nisu bile volja poslanika DS: "Ako se postavi pitanje da li su te odluke legitimne - jesu, a da li su fer - to nisu, kao što nije ni fer istupanje na ovakav način". "Kada je reč o preletu poslanika, posle izbora u poslaničkoj grupi DS bilo je 59 članova, a današnji broj najbolje govori kome je preletanje poslanika praksa", rekao je Pajtić.

  • DS22

    04.11.2014 21:22
    Neslazem se sa naslovom
    NESLAZEM SE SA NASLOVOM CLANKA!
    Ne izbacuje ih ni DS ni LSV vec su se SAMI prebacili JASNO I GLASNO U OPOZICIJU jer su pogazili POVERENJE VECINE koja ih je primila za koalicione partnere i cak sta JEDNOG IZ DINASTIJE postavila za PREDSEDNIKA SKUPSTINE VOJVODINE! Da ima obraza sam bi pokupio PINTLE i otisao za Beograd ili u Sabatku! Ali on nema morala misli DA CE GA Orban zastiti ! Malo sutra gosn Pastore i tvoji glasaci ce glasati "po savesti" jer vide "KOM SENDVICU SI SE PRIKLONIO" .Ali Madjari radje jedu CVARKE!
  • 04.11.2014 18:45
    Moze mu se (Pajticu), sad kada je obezbedio podrsku radikalnih radikala i Bokija Karica, pravih Vojvodjana. Nravano, "najinteligentnije" anti-bot biracko telo ce shvatiti ispravnost takvog poteza.
  • Svan

    04.11.2014 17:55
    Pa Pastor je jedini glas razuma u toj vladi. Zabili bi sami sebi autogol.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina