Avion "Solar impuls 2" oborio rekord

Avion na solarni pogon "Solar Impuls 2" (SI2), koji je juče sleteo u Indiju, drugu etapu na svom istorijskom putu oko sveta bez goriva, postavio je novi daljinski rekord, saopštili su organizatori ovog projekta.
Avion na solarni pogon "Solar Impuls 2" (SI2), koji je juče sleteo u Indiju, drugu etapu na svom istorijskom putu oko sveta bez goriva, postavio je novi daljinski rekord, saopštili su organizatori ovog projekta.

Poletevši sa aerodroma u Muskatu, prestonici Omana, u 06:35 časova po lokalnom vremenu, revolucionarna letelica koju isključivo pokreće solarna energija, prešla je 1.465 kilometara za nešto manje od 16 sati do Ahmedabada, glavnog grada zapadnoindijske države Gudžarat.

Za komandama solarnog aviona bio je 57-godišnji Bernar Pikar, inicijator ovog projekta.

Reč je o najdužoj distanci u istoriji vazduhoplovstva koju je preleteo jedan avion na solarnu energiju. Rekord još treba da potvrdi Međunarodna vazduhoplovna federacija.

Prethodni rekord postavio je 2013. Pikarov kopilot Andre Boršberg sa prvim prototipom solarnog aviona SI1 tokom preleta Sjedinjenih Američkih Država, u dužini od 1.386,5 kilometara.

Organizatori očekuju da najnoviji rekord bude oboren nekoliko puta u toku proputovanja SI2 oko sveta, posebno prilikom preletanja Pacifika i Atlantika.

Pikar i Boršberg planiraju da ostanu četiri dana u Ahmedabadu pre nego što nastave put za Varanasi, koji se takođe nalazi u Indiji.

U narednih pet meseci, SI2 bi trebalo da preleti dva okeana i prevali ukupno 35.000 kilometara, skromnom brzinom od 50 do 100 kilometara na sat. Let na visini od 8.500 metara završiće se krajem jula/početkom avgusta u Abu Dabiju, odakle je pre dva dana i krenuo.

Predviđen u 12 etapa, ovaj put oko sveta je rezultat 12- godišnjeg istraživanja Boršberga i Pikara koji pored naučnog ima i politički cilj: da doprinese borbi protiv klimatskog otopljavanja promocijom novih "zelenih tehnologija".

  • mirko

    12.03.2015 07:58
    sigurno
    je u pitanju naucno i politicki cilj, nema nigde profita sledece sto ce traziti kad obore rekord je kompaniju koja ce da investira u vidi bas komercijalnu letelicu na solarni pogon..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.