U Padovi je sad sve kako treba: Stigli naši ćevapi
Nikola Marjanović i Aleksandar Milašinović odlučili su da među tremovima Padove prošire arome i ukuse naroda bivše Jugoslavije. Italijani sada mogu osim turskog kebaba, da otkriju i čevapčiće, goveđe kobasice, pljeskavice, ali i druge srpske specijalitete.
Da bi napravili svoju "Kolibu" Nikola i Aleksandar, dvojica nekadašnjih studenata Šumarskog fakulteta u Beogradu, drvo i drugi materijal kojim su sredili svoju ćevabdžinicu doneli su iz Srbije i Hrvatske. Sve su uradili sami. Svoj mali srpski raj, u centru Padove, u Ulici Belzoni, ukrasili su slikama šuma, tikvicama i dekorativnim pletenicima belog luka, vezama crvenih sušenih paprika.
U Padovu je prvi stigao Nikola, 2005. godine, koji je radio u skladištima da bi zaradio za život. U međuvremenu se, nakon želje za dobrom srpskom kuhinjom i nedostatkom normalnog posla, razvila ideja da otvori ugostiteljski objekat sa ćevapima i srpskim pljeskavicama, jer toga u Padovi nema.
"Nikola je shvatio da u Padovi nije bilo nigde ćevapa, a uvek ih je ranije jeo u svojoj zemlji. Pozvao me je pre godinu da zajedno otvorimo prvu ćevabdžinicu u ovom gradu i odmah smo počeli zajedno da realizujemo tu ideju", kazao je Milašinović.
Njih dvojica sve su radili sami i "Kolibu" su sređivali oko devet meseci, a onda je 8. marta, kada je bilo otvaranje, srpska ideja zaživela i sa ćevapima su se po prvi put upoznali mnogi Padovljani, ali i turisti iz skoro celog sveta.
U meniju je isključivo srpska hrana. Ćevapi, rolovani ćevap u slaninici, kobasice, pljeskavice i njihov specijalitet - pljeska punjena dimljenim sirom i pršutom.
Ovi momci sa odličnom idejom, koji kroz hranu žele druge da upoznaju sa srpskom kulturom, kažu da se u poslu trude da sve bude kvalitetno. Najbitniji im je, kako kažu, kvalitet. "Zato sve radimo sami, uzimamo sirovo meso koje sami obrađujemo, sečemo, meljemo… I što je najvažnije, meso uvek mora da bude sveže", rekao je Aleksandar.
Oni koji su probali ćevapčiće uz koje je moguće poručiti kajmak, urbenes i druge srpske priloge, bili su presrećni. Kako su Aleksandar i Nikola rekli za "Mondo", Italijanima se iz srpskog menija definitivno najviše sviđaju ćevapi, ali i specijalna punjena pljeskavica u kojoj ima dimljenog kačkavalja i pršute.
Probudili jugonostalgiju
Ideji dvojice srpskih mladića, osim Padovljana, obradovali su se i Srbi, Bosanci i Hrvati koji žive i rade u Padovi.
"Svaki dan imamo sve više mušterija i svi su prezadovoljni. Dolazi i dosta starijih ljudi koji su jeli ćevape u bivšoj Jugoslaviji i kod nas se prisećaju lepih vremena", kaže Aleksandar.
Komentari 4
Manjina 57
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar