Japanski lebdeći voz postavio novi rekord

Japanski lebdeći voz postavio je novi rekord ostvarivši brzinu 590 kilometara na sat, što je za devet kilometara više u odnosu na prethodni rekord postavljen 2003. godine.
Japanski lebdeći voz postavio je novi rekord ostvarivši brzinu 590 kilometara na sat, što je za devet kilometara više u odnosu na prethodni rekord postavljen 2003. godine.

Central Japan Railway, koji su napravili ovo vozilo za masovni transport na duže destinacije, žele da dostignu brzinu od 600 kilometara na sat i to već sledeće nedelje. To je veća brzina od one koju dostignu neki manji avioni.

Voz je testiran pod budnim okom 29 tehničara. Central ne očekuje da će voz biti u prometu do 2027. godine do kada bi trebalo da voze brzinom od 505 kilometara na sat. Nadaju se da će uskoro transportovati voz u SAD koji bi se koristio na relaciji Njujork-Vašington.

Japanci rade i na liniji Tokijo-Nagoja kako bi put od 286 kilometara trajao 40 minuta, što je znatno kraće nego sada kada se na toj relaciji putuje trajektom.

Maglev vozovi su bazirani na levitirajućoj tehnologiji u kojoj magnetna polja dižu i pokreću voz duž šina. Maglev voz bi na ovoj relaciji trebalo da bude u funkciji 2029. godine, a voziće brzinom 320 kilometara na sat.

  • pawlle

    17.04.2015 16:35
    nesto slicno srpskim prugama
  • mrva

    17.04.2015 16:15
    "Maglev vozovi su bazirani na levitirajućoj tehnologiji"

    svakako, na tehnologiji koja levitira! aj sto nemamo strucnjake za tehnologiju levitiranja, nije ni za ocekivati, ali sto novinar ne moze biti pismen to vec ne razumem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.