FOTO: Portal savetuje izbegavanje tri prsta u Hrvatskoj

Američki portal Biznis Insajder napravio je vodič kroz različite kulture i skrenuo pažnju na šta treba pripaziti i šta treba izbegavati u pojedinim zemljama.
Američki portal Biznis Insajder napravio je vodič kroz različite kulture i skrenuo pažnju na šta treba pripaziti i šta treba izbegavati u pojedinim zemljama.

Na spisku se našla i Hrvatska u kojoj se ne preporučuje dizanje tri prsta kao ih lokalno stanovništvo ne bi pomešali sa Srbima. Svaka zemlja ima svoje običaje, a pojedini gestovi koji u nekim zemljama mogu biti bezazleni u drugima se mogu smatrati uvredom.

Tako je Biznis Insajder izdvojio neke i savetovao svoje čitaoce kako se ne treba ponašati u 15-ak zemalja. Među tim zemljama našla se i Hrvatska za koju savetuju strance da ne dižu tri prsta kako ih lokalno stanovništvo ne bi pomešalo sa srpskim nacionalistima.

Pozdrav sa tri prsta, koji je popularizovao Vuk Drašković tokom devetomartovskih demonstracija 1991. godine, počeo je masovno da se koristi među srpskim vojnicima tokom ratnih godina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Kasnije je taj pozdrav dobio i druga tumačenja, kao što je analogija sa načinom krštenja pravoslavaca sa tri prsta desne ruke, i prerastao u opšti srpski pozdrav.

Zbog svega ovoga pripadnici drugih etničkih grupa na Balkanu, a posebno Hrvati, ovaj pozdrav često smatraju provokacijom.

  • Crni

    05.06.2015 06:38
    Ma kakva rvatska
    Dzaba im reklamiranje,vecina Srba nikada,ali nikada nece ici u rvatsku,sem u prolazu kada ides kod Slovenaca!!!
  • 04.06.2015 19:54
    Ista je to marva...
    Spojena tri prsta i uzdignuta u vis - stari ustaški pozdrav za doglavnika. Srblji vole da su žrtve i često boluju od stokholmskog sindroma. Da su na vreme odrobijali svoje na Golom - i ovi s uzdignutim, i ovi sa raširenim prstima - ne bi bilo toliko stradanja i nesreće devedesetih.
  • Weteran

    04.06.2015 18:26
    Tri prsta
    Vuk Drašković??
    Nije tačno!
    To je afirmisao Aca Petrović, čuveni "Aca Trica"!
    Nakon svake trojke, pravio je, na terenu, "helikopter s tri prsta"!
    Mnogi će se setiti :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.