Crna Gora: Ubili retkog orla misleći da špijunira

Kada su poljski ornitolozi odašiljačem obeležili crnog orla, nisu ni slutili da će jedna od najređih evropskih ptica biti ubijena u Nacionalnom parku "Skadarsko jezero", a još manje da će direktor Goran Škatarić transmiter za praćenje predati policiji zbog sumnje da je reč o špijunaži.

Kada su poljski ornitolozi odašiljačem obeležili crnog orla, nisu ni slutili da će jedna od najređih evropskih ptica biti ubijena u Nacionalnom parku "Skadarsko jezero", a još manje da će direktor Goran Škatarić transmiter za praćenje predati policiji zbog sumnje da je reč o špijunaži.

Ornitolog Mihailo Jovićević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica podneo je krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe koja je najverovatnije iz sačmarice usmrtila najugroženiju vrstu orla u Evropi.

Jovićević je ispričao da je u potragu za orlom, po imenu Bruzda, krenuo nakon što ga je poljski ornitolog Pavel Mirski 3. decembra obavestio da sistem za praćenje pokazuje da je ptica najverovatnije mrtva, a da se transmiter pomera s mesta na mesto. On je kasnije saznao da je transmiter "šetao" od Škatarićevog dvorišta u Zeti do Forenzičkog centra u Danilovgradu. Jovićević se zaputio ka Matagužima i u dvorištu direktora Nacionalnog parka Skadarsko jezero pronašao je mrtvog orla, izrešetanog sačmarom.

Mužjak crnog orla, jedne od najređih svetskih ptica, uginuo je u dvorištu kuće direktora Nacionalnog parka Skadarsko jezero Gorana Škatarića, nakon što je izrešetan sačmarom. Umesto veterinara i ornitologa, Škatarić je pozvao policiju zbog sumnje da je reč o špijunaži, jer je orao na leđima imao "veliki monitor". On tvrdi da su mu Škatarićev sin i supruga kazali da je orao nekoliko dana boravio u njihovom dvorištu.

"Njegov sin mi je rekao da je ptica ubijena i da je taman krenuo da je baci. Tvrdio je da je orao ranjen i da je nekoliko dana, pre nego što je uginuo, boravio u njihovom dvorištu", kazao je Jovićević. Škatarić tvrdi da nije znao da je reč o veoma retkoj vrsti orla i da su poljski naučnici pratili njegovo kretanje, pa je zbog toga, umesto veterinara i ornitologa, pozvao policiju. "Nisam ekspert za tu oblast, ali sam video da je to omanji orao... Nisam pozvao veterinare jer je ptica bila praktično mrtva", kazao je Škatarić.

"Posebno neko kome je bliska zaštita prirode morao je da zna da nije reč o nepoznatom letećem objektu i da su za ove poslove nadležni ornitolozi, a ne policija", rekao je Jovićević. Međutim, on smatra da "poražava činjenica" da je ptica uginula u dvorištu direktora Nacionalnog parka, a da prethodno nije veterinarski zbrinuta. On je ocenio da je opšte poznato da se ptice, u naučne svrhe, danas prate modernim elektronskim uređajima.

On je naglasio da su Zakonom o lovu predviđene kazne za ubijanje ptice koja nije lovna vrsta, a pogotovo ako je reč o ugroženoj vrsti kojoj je pripadao Bruzdi. "U Poljskoj bi neko za ovakav zločin odrobijao najmanje deset godina", kazao je Jovićević.

  • 12.01.2013 10:58
    direktor
    Stvarno direktore svaka cast nego imam jednu insajdersku za tebe primecujem svaki dan nekoliko njih oko opstine nose neke monitore u rukama pa ti vidi sta ces
  • Ja

    12.12.2012 15:23
    Samo da se odvojimo od Srbije dosta nam je nje i Balkana!
  • Jazz

    11.12.2012 23:04
    Daš budali nešto da radi i da se brine...pa sedi i plači. E jado...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.