Hleb koji ne buđa

Teksaška kompanija MajkroZap objavila je u utorak da raspolaže tehnologijom kojom može da napravi hleb koji ne buđa 60 dana.
Teksaška kompanija MajkroZap objavila je u utorak da raspolaže tehnologijom kojom može da napravi hleb koji ne buđa 60 dana.

Hleb se oko 10 sekundi izlaže mikrotalasima koji ubijaju spore, rekao je direktor te kompanije Don Stal.

Buđ je gljivica koja se razvija jer hleb u plastičnoj amabalaži u sebi još ima vode. Kada ta voda počne da isparava unutar ambalaže, površina hleba postaje vlažna i pretvara se u savršenu podlogu za stvaranje buđi.

Zračenje ipak neće poboljašati neke stvari - stari hleb će i dalje biti bajat. U pogledu čvrstine i ukusa hleba posle 60 dana, jedan naučnik je izrazio sumnje.

Taj proces bi mogao da izbaci iz upotrebe konzervanse i sastojke koji se dodaju da sakriju njihov ukus, smanji količinu otpada i produži rok trajanja hlebu, rekao je on.

Istraživači sa Univerziteta u Teksasu veruju da se upotreba te tehnologije može primeniti u zemljama u razvoju, koje imaju slabije propise o bezbednosti namirnica i u kojima kvarljivost predstavlja problem.

Stal je rekao da degustatori nisu osetili razliku u ukusu između tretiranog i netretiranog hleba, kao i da tretirani hleb posle 60 dana ima isti sadržaj buđi kao i tek ispečena vekna.

MajkroZap sada završava nacrt kućnog aparata, za koji se ocenjuje da bi bio oko 100 dolara skuplji od obične mikrotalasne pećnice, rekao je Stal.

  • 10.01.2013 06:59
    ns
    Pa to je davno izmisljeno i zove se plastika.
  • sava

    09.01.2013 17:38
    cik pogodi sta imam za veceruuuu....
    lebac koji ne budjaaa
    lebac koji ne budjaaa...

    :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.