VIDEO Svečano dočekan kineski predsednik: Crveni tepih, plotuni, "spontano okupljeni" građani...

Veliki broj građana okupio se na platou ispred Palate Srbija gde je danas svečani doček kineskog predsednika Si Đipinga koji je u dvodnevnoj poseti Srbiji.
Predsednika Kine dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Intonirane su himne Kine i Srbije, uz crveni tepih postrojena je Garda Vojske Srbije. Ispaljeno je deset počasnih plutona.
 
Nakon svečanog dočeka danas planiran je sastanak Sija i Vučića u užem formatu, plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine i potpisivanje Zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata.
 
Saobraćaj na Brankovom mostu je blokiran, taj prostor nadleću i helikopteri, prenose mediji. Bulevar Mihajla Pupina kod Palate Srbija je takođe blokiran zbog gužve.
Autobusi su parkirani na Bulevaru Mihajla Pupina u traci od Ju biznis centra do kružnog toka na Novom Beogradu u jednom smeru, i od Starog Merkatora u drugom smeru. N1 piše i da je oko 30 autobusa parkirano kod Hale sportova na Novom Beogradu, a i kod Merkatora je oko 20 autobusa. Registarske tablice na autobusima su iz brojnih gradova u Srbiji, među kojima su i Niš i Kragujevac.
 
Zbog zvaničnog dela posete kineskog predsednika Sija Đinpinga i svečanog dočeka ispred Palate Srbija došlo je do izmena u saobraćaju na Novom Beogradu i u Zemunu, što uključuje i povremeno zatvaranje pojedinih ulica i bulevara.
 
Kako javlja reporter Euronews Srbije, duž auto-puta, ali i pojedinih novobeogradskih ulica nalaze se srpske i kineske zastave, a tu je ona najveća kineska koja pokriva skoro čitav poslovni deo Geneks kule. Osim toga, na ulicama se nalazi i veliki broj pripadnika MUP-a, saobraćajne policije, često i pod rotacijom.
 
 
Pojedini mediji navode da su blokade i kolone vozila na pojedinim deonicama.
 
Detaljan plan posete nije objavljen iz bezbednosnih razloga.
 
 
Nakon asvečanog prijema bi trebalo da usledi "tet-a-tet" sastanak između dva predsednika. Potom sledi plenarni susret kompletnih delegacija, a onda bi trebalo da se organizuje potpisivanje niza dokumenata po sličnom scenariju kao i tokom nekih prethodnih poseta ne samo kineske delegacije, nego i mnogih drugih. 
 
 
Oko podneva uslediće i obraćanje medijima dvojice predsednika i svečani ručak gde bi zapravo kineskom predsedniku trebalo da budu predstavljena, kako pišu pojedini mediji u Beogradu, domaća jela, odnosno srpska kuhinja i srpska vina. 
  • oće li?

    08.05.2024 16:19
    "hvala za prijateljstvo"
  • Gogi

    08.05.2024 14:43
    Haha
    Sendvic trans jos uvek radi!
  • Rade

    08.05.2024 14:08
    Vrbas
    Spontano otišli iz Vrbasa, zamisli čuda sve članovi sns-a ( Nataša M., Miljan M.,...). Beograda ne bi gledali da nije besplatnog autobusa i sendviča.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija