FOTO: Milioni se čiste od greha u svetoj reci Gang

Milioni hinduističkih vernika dolaze danas na svetu reku Gang, na obredno kupanje za koje veruju da ih čisti od greha.
Milioni hinduističkih vernika dolaze danas na svetu reku Gang, na obredno kupanje za koje veruju da ih čisti od greha.

Ponedeljak je najsvečaniji dan Kumb Mele, verskog praznika koji traje 55 dana, jednog od najmasovnijih verskih skupova na svetu. Značaj tog dana zasnovan je u astrologiji.

Kupanjem u svetoj reci u gradu Alahabadu, na severu Indije, vernici smatraju da sa sebe spiraju grehe omogućavajući proces reinkarnacije, za šta su astrolozi kao posebno povoljan odredili današnji dan. Festival Kumb Mela traje 55 dana i jedan je od najvećih verskih okupljanja u svetu.

Glavni zvaničnik ceremonije, Mani Prasad Mišra, rekao je da se skoro tri miliona ljudi okupalo u reci i očekuje da još 11 miliona uđe u ledenu vodu do kraja dana. Vlasti Alahabada najavljuju dolazak oko 100 miliona vernika na hodočašće povodom praznika Kumb Mela.

  • Dejan

    17.01.2013 21:10
    Jadan Gang
    Od greha će se možda i očistiti, ali gluposti se neće tako lako osloboditi...
  • 15.01.2013 07:23
    opa
    Opa Gang-am stajl! :)
  • 14.01.2013 23:20
    Za grehe ne znam, ali dizenteriju ce sigurno da zakace.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.