Tri dečaka zbog krvne osvete od rođenja nisu izašli iz kuće

Tri abanska dečaka iz sela Bardhaj, oko 100 km udaljenog od prestonice Tirane, braća Zefi (12) Marsel (7) i Marsela (9), od rođenja nikada nisu izašla iz kuće, iz straha da će biti ubijeni u krvnoj osveti.
Tri abanska dečaka iz sela Bardhaj, oko 100 km udaljenog od prestonice Tirane, braća Zefi (12) Marsel (7) i Marsela (9), od rođenja nikada nisu izašla iz kuće, iz straha da će biti ubijeni u krvnoj osveti.

Učiteljica dva puta nedeljno dolazi u kuću da im održi nastavu, a sve što čini normalan dečiji život, kao što je odlazak u školu, igra s vršnjacima, pa čak i šutiranje lopte u sopstvenom dvorištu, njima je zabranjeno i nedostižno.

Ova braća su samo troje od oko 900 albanske dece koja čitavog života moraju da se kriju zbog starog albanskog običajnog prava, poznatog kao Kanun. Kanun porodici ubijene osobe daje pravo na krvnu osvetu, to jest da nekažnjeno ubije ubicu, ili bilo kog muškog člana njegove porodice, što se često nastavlja sve dotle dok svi muški članovi obeju porodica ne budu pobijeni, prenosi Dejli mejl.

Ubistva po pravu na krvu osvetu u Albaniji se nazivaju Gjakmarja, odnosno “uzimanje krvi”, i u pitanju je srednjovekovni običaj, za koje neki istoričari tvrde da mu koreni sežu još iz bronzanog doba.

Pod komunističnom vlašću ovaj običaj je bio praktično iskorenjen, ali sa povratkom demokratije vratio se i on, kao i mnogi drugi aspekti običajnog prava nepilagođeni savremenom dobu.

U današnje vreme, oni i dalje utiču na život mnogih Albanaca, bez obzira da li su hrišćani ili muslimani, u oblastima života kao što su porodica, brak, prenos svojne, nadoknada štete i ponašanje u drušvu.

Mada Kanun formalno zabranjuje ubijanje žena, dece i staraca, u praksi se od njega ne preza, naročito kada su u pitanju muška deca, tako da su ponekad i čitave porodice osuđene na kućni pritvor, piše Blic.

U želji da pomogne ovakvoj deci, bez sopstvene krivice osuđenoj na zatvor, albansko ministarstvo prosvete je organizovalo učitelje, koji ih posećuju tri puta nedlejno i drže im ukupno po deset časova, kako bi stekla makar osnovno obrazovanje.

- Šaljemo nastavnike iz najbližih škola, najradije one koji su deci predavali i ranije, ako su školu pohađala normalno. Držanje nastave pod ovakvim okolnostima je teško, ali nastavnici čine sve što mogu - kaže zamenik albanskog ministra prosvete Halit Šamata.

  • Dejan

    27.01.2013 22:22
    @ Anonimus
    "Kakav li bi bio svet bez demokratije?"
    Direktan odgovor: najverovatnije bi bio sa pretežno feudalnim ustrojstvom.
    Prevod: krvna osveta bi takođe bila prisutna, još u većoj meri. Naivno je izvlačiti zaključak da se krvna osveta "vratila" jer je nastupila demokratija. A gde je bila za vreme komunista? Nigde nije ni "odlazila", samo je bilo zabranjeno da se o tome priča, a siguran sam da je bila podjednako prisutna...
  • P22

    27.01.2013 15:25
    EU
    I sad Albanija ima uslove za EU a mi nemamo. i jos nesto "Sa povratkom demokratije vratila se i krvna osveta"
  • Vlada

    27.01.2013 13:12
    ...
    Da li smo i mi ovde blize "krvnoj osveti" zbog ludila koje vlada u Srbiji? Obrati paznju kako se ponasaju ucesnici u saobracaju, na ulici, na javnim mestima... mnogi su na ivici da skoce na nepoznatog i izbrisu sa ga liste zivih. To su posledice 90-ih iz kojih nismo izasli... Lek i recept protiv ludila su tolerancija, svest i razumevanje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.