Japanci napravili najmanju knjigu na svetu

Naočare za čitanje ne bi vam pomogle da pročitate ono što piše u ovoj knjizi.
Naočare za čitanje ne bi vam pomogle da pročitate ono što piše u ovoj knjizi.

Japanci su napravili najmanju ikada odštampanu knjigu, čije su stranice veličine 0,75 milimetara, zbog čega je nije moguće čitati golim okom.

Mikro knjiga ima 22 stranice i sadrži imena i jednobojne ilustracije japanskog cveća poput cveta trešnje i šljive.

Kreator knjige "Shiki no Kusabana" Topan Printing, koji kreira mikro knjige od 1964. godine, kazao je kako su slova široka 0,01 milimetar napravljena upotrebom iste tehnologije koja se koristi za štampanje novca, kako bi se sprečilo falsifikovanje.

Knjiga je izložena u Muzeju Topan Printing u Tokiju i na prodaju je zajedno sa lupom i većom kopijom. Njena cena je 236 evra.

Topan je izjavio kako će aplicirati za Ginisov svetski rekord, jer tvrdi da je njegova knjiga manja od "Chameleona" (30 stranica veličine 0,9 milimetara) kreatora Antolija Konrnkoa iz Rusije iz 1996. godine.

  • rus

    10.04.2013 21:01
    bitno da ameri imaju gradjanska prava i pedere i lezbejke pa to hoce da prodaju celom svetu kao normalno.
  • Ђока

    15.03.2013 10:05
    Недовољно мала
    Ова књига је не недовољно мала за наше новокомпоноване политичаре и бизнисмене, пошто они никад у животу нису прочитали више од једне странице у току школовања. А у животу читају само жуту штампу пошто су стално на насловним странама са молу текста.
  • 14.03.2013 16:41
    Ja koliko znam ubedljivo najmanja knjiga na svetu je "Rusko gradjansko pravo".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.