Japanci izumeli naočare za prevođenje i robota koji pliva

Japanska korporacija NES izumela je pribor koji izgleda kao obične naočare, ali ima vrlo neobične funkcije koje mu omogućavaju da izgovorene reči na stranom jeziku prebaci u pisani prevod.
Japanska korporacija NES izumela je pribor koji izgleda kao obične naočare, ali ima vrlo neobične funkcije koje mu omogućavaju da izgovorene reči na stranom jeziku prebaci u pisani prevod.

"Naočare" poseduju mini kompjuter i mikrofon, a zahvaljujući tehnologiji projekcije teksta direktno na mrežnjaču on se može koristiti bukvalno satima, jer se oči neće umarati.

Istovremeno, naučnici sa Tehnološkog instituta u Tokiju napravili su humanoidnog robota koji može da pliva različitim stilovima.

Naučnici veruju da bi robot, visok 90 centimetara i težak sedam kilograma, mogao da se takmiči sa najboljim svetskim plivačima.

Kućište robota izrađeno je od plastike. Inženjeri sada žele da usavrše njegovu "tehniku" da bi mogao da ponavlja pokrete olimpijskih takmičara.

  • Zoran

    03.10.2013 12:10
    Lepo
    Čime se oni zanimaju. A mi ćemo još malo sopstvene kosti da glođemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.