Traži 100 miliona dolara odštete za loše ofarbanu jahtu

Ruski tajkun Andrej Meljničenko, težak devet milijardi dolara, tuži Akzo Nobela, vlasnika kompanije Deluks ovner, za 100 miliona dolara, jer zbog njegove nesposobnosti sada mora da renovira svoju luksuznu jahtu.
Ruski tajkun Andrej Meljničenko, težak devet milijardi dolara, tuži Akzo Nobela, vlasnika kompanije Deluks ovner, za 100 miliona dolara, jer zbog njegove nesposobnosti sada mora da renovira svoju luksuznu jahtu.

On od njega zahteva ovako veliku cifru novca jer kako je objasnio na sudu, 15 miliona dolara koštaće ga prefarbavanje jahte, a 2,5 miliona dolara mesečno će "morati" da plati iznajmljivanje druge jahte koju će koristit toko 18 meseci koliko će trajati sređivanje njegove luksuzne jahte vredne čak 200 miliona dolara.

"Uz dodatak troškova suđenja i advokata, cifra od 100 miliona dolara je razumna", piše u dokumentima predatim sudu. Neverovatna jahta, nazvana "A" po Aleksandri Meljničenko, uzburkala je svet bogatih kada je prvi put isplovila u more još 2008. godine. Ova jahta je duža i od broda Romana Abramoviča koji je do tad važio za najveću jahtu na svetu.

Jahtu je dizajnirao Francuski guru Filip Stark, i u njoj se nalazi i plesni podijum sa staklenim plafonom - koji je takođe i dno bazena na palubi iznad. U glavnu sobu moguće je ući tek kada sistem prepozna otisak prsta vlasnika jahte, a zaštićena je staklom otpornim i na bombe.

Jedan od bračnih kreveta se rotira na pritisak dugmeta, zidovi su ukrašeni belom kožom, a slavine u kupatilu koštaju po 25.000 dolara. Održavanje luksuzne jahte godišnje košta preko 12 miliona dolara, a svako točenje goriva košta više od 300.000 dolara.

S obzirom na ogromne troškove ovog plutajućeg carstva, nije čudno što je Meljničenko (41) poludeo kada nije dobio farbanje jahte kakvo je tražio. U sudskim dokumentima Meljničenko je naveo da je problem nastao na finišu farbanja jer je farba počela da se "razliva i stvara linije i neravnine". Nobel je o svom trošku ponovo prefarbao jahtu, ali i drugi sloj je bio "nezadovoljavajući" i advokati sada kažu da na novo prefarbavanje mora da se čeka 18 meseci.

  • Bojan

    03.10.2013 19:01
    .........
    Kreten
  • 03.10.2013 17:47
    Ruski kapitalizam nije ni cudo sto narod od muke cuga votku.
  • 03.10.2013 15:34
    Pitanje
    ima li u toj jahti i cene naseg gasa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.