FOTO: Zemlja je zaista prelepa

Evropska svemirska agencija možda nikada nije posedovala glamur Apolo misija ili lansiranja svemirskih šatlova, ali je bez velike pompe lansirala neke od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje na svetu.
Evropska svemirska agencija možda nikada nije posedovala glamur Apolo misija ili lansiranja svemirskih šatlova, ali je bez velike pompe lansirala neke od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje na svetu.

Satelit Evropske svemirske agencije Envistat je najveći satelit za posmatranje Zemlje ikada izgrađen i nadgleda našu planetu od 2002. godine. Ovaj satelit je sakupio dragocene informacije u vezi sa našom sredinom i sve primetnijim opasnostima klimatskih promena. Kontakt sa Envistatom izgubljen je 2012. godine, ali su informacije koje je on sakupio i dalje sa nama.

Svake nedelje Evropska svemirska agencija objavljuje po jedan satelitski snimak Envistata i drugih satelita. Ovi snimci prikazuju neverovatna mesta na Zemlji, od pustinja pa sve do vulkana u Kongu.

Oblaci iznad Severnog mora. Danska je u donjem desnom uglu dok je Norveška u gornjem centralnom.

Reka Amazon u samom srcu kišne šume u Brazilu. Vegetacija je obojena nijansama roze boje – što je ona tamnija, to je vegetacija gušća.

Ova fotografija severne Kine pokazuje Žutu reku kako se uliva u Žuto more.

Ovo je delta reke Misisipi gde se izliva u Meksički zaliv. Vegetacija je obojena roze bojom a sedimenti su svetlo plave i zelene boje.

Reka Okavango teče od Angole do Bocvane. Na ovoj fotografiji obeležava granicu između Namibije i Angole.

Ovo je centralni plato u Anatoliji u Turskoj. Najveće jezero u Turskoj, Tuz, se nalazi na desnoj strani. Tokom leta, voda se povlači otkrivajući debeo sloj soli.

Ovo je redak pogled na Irsku, Veliku Britaniju i Francusku bez oblaka.

Ovo su Virunga planine u Ruandi, opasan lanac aktivnih vulkana.

Ovo je Panamski kanal. Obojene tačke u središnjem delu slike, i gore i dole, su brodovi koji u njega ulaze i iz njega izlaze.

Ledeni pokrivač Grenlanda, najvećeg ostrva na svetu. Bele tačke na dnu slike su ledeni bregovi.

Farme u državi Vašington. Ove zakrivljene linije načinili su plugovi.

Ovo su slike dina u Namibiji koje je načinio korejski Kompstat-2 satelit.

Klirvoter jezera u Kvebeku zapravo nisu dva odvojena jezera već jedno preko dve depresije koje su stvorili udari meteorita pre 200 miliona godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.