Na Antarktiku izmerena najhladnija temperatura ikada, -91 celzijusa

Naučnici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod minus 91 stepen Celzijusa.
Naučnici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod minus 91 stepen Celzijusa.

Pri toj temperaturi se ljudske oči, nos i pluća smrzavaju u samo par minuta. Naime, na temperaturi od -78,5 CO2 iz gasovitog stanja postaje suvi led. Rekordnu hladnoću otkrili su naučnici iz America’s National Snow and Ice Data Centre, piše Sunday Times, a pritom su koristili satelite za merenje temperature na Antarktiku.

Najhladnije mesto smešteno je na 3.779 metara nadmorske visine na planini Dome Fuji. Tamo je čak dva stepena hladnije nego u ruskoj istraživačkoj stanici Vostok gde je najniža izmerena temperatura bila -89,2.

Naučnici tvrde da na Dome Fujiju postoje i još hladnija mesta jer sateliti mere prosečnu temperaturu na kilometru kvadratnom i kažu da hladnoća tamo doseže svoj maksimum tokom vedrih i suvih vremenskih perioda, a ne vetrovitih i snežnih.

Ipak, najhladnije naseljeno mesto na Zemlji i dalje je rusko selo Ojmjakon. To je dom oko 500 ljudi koji sve što im je potrebno nabavljaju iz jedne prodavnice, a uglavnom se svi stanovnici bave lovom i ribolovom u ledu.

  • mrva

    08.12.2013 21:58
    ne diraj tu temperaturu opecices se!

    ccc....
  • SPRC

    08.12.2013 19:10
    Deco!
    Kraj je blizu, preobratite se kod Pahomija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.