VIDEO: Koliko brzo bi se proširila zaraza iz Londona?

Globalna pandemija je jedna od najozbiljnijih prijetnji budućnosti ljudske rase, a naučnici su napravili video koji pokazuje kako bi se smrtonosni virus mogao proširiti sa londonskog  aerodroma Hitrou.
Globalna pandemija je jedna od najozbiljnijih prijetnji budućnosti ljudske rase, a naučnici su napravili video koji pokazuje kako bi se smrtonosni virus mogao proširiti sa londonskog  aerodroma Hitrou.

Nemački naučnici su razvili novi sistem za predviđanje brzine širenja virusa. Bolesti su se ranije širile samo lokalno, dok moderne pandemije prelaze granice veoma brzo pomoću kompleksne mreže globalnih letova i prometnog avio-saobraćaja. Smrtonosni virus bi se mogao proširiti širom sveta za svega nekoliko nedelja.

Korišćenjam podataka skupljenih pojavom SARS-a 2003. godine i H1N1 pandemije 2009. godine, fizičar Dirk Brokman i njegove kolege sa Univerziteta Humboldt u Berlinu su razvili novi model za predviđanje dolaska nove globalne pandemije u različitim delovima sveta.

Model je baziran na koceptu "efektivne distance" i verovanja da zaraza danas putuje mnogo brže između prometnih aerodroma u različitim zemljama nego između gradova i ruralnih delova u istoj zemlji.

Video prikazuje kako se virus sa Hitroua u Engleskoj širi ka evropskim gradovima, Grenlandu i severnoj obali Afrike, pre nego što stigne do istočne obale SAD-a i Indije. Nakon što zaraza zavlada Evropom, ona se širi i ka zapadnoj obali SAD-a, Tajlandu, Rusiji i Južnoj Africi, a potom ka Aziji, Australiji i Novom Zelandu.

Svakog dana sa aerodroma Hitrou poleće 1.288 aviona, koji lete u 80 različitih zemalja, a u proseku 191.200 ljudi stigne i otputuje s ovog aerodroma dnevno. Jasno je da bi se širenje virusa odvijalo veoma brzo.

  • Scotch Bonnet

    16.12.2013 12:02
    @NS
    Uskoro? Pa u Srbiji zombiji zive vise od 20 godina.
  • NS

    15.12.2013 08:20
    Uskoro...
    ...svi postajemo zombiji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti