Ljudi mogu da namirišu strah

Kada doživimo strašno iskustvo često možemo da namirišemo strah u vazduhu. Naučnici su kazali da do toga dođe jer naše čulo mirisa postane aktivnije kada smo uplašeni.
Kada doživimo strašno iskustvo često možemo da namirišemo strah u vazduhu. Naučnici su kazali da do toga dođe jer naše čulo mirisa postane aktivnije kada smo uplašeni.

Sve što pomirišemo kada osećamo strah useca se u naše pamćenje i budi iste emocije svaki put kada taj miris osetimo. Istraživači sa Rudžers univerziteta u Nju Džerziju koji su u radili studiju rekli su da ovo otkriće može biti korisno za tretmane poremećaja post-traumatskog stresa u kojem čula mogu da izazovu napad.

Razvili su novu teoriju nakon što su testirali moždanu aktivnost miševa. Koristili su električne šokove kako bi ugradili strah povezan s određenim mirisima. Svaki put kada je pušten određeni miris, čula mirisa su postala četiri puta aktivnija. Otkriće sugeriše da nas naša čula upozoravaju kada se nalazimo u opasnoj situaciji.

Neurolozi smatraju da su mirisi okidači za sećanje zbog olfaktornog nerva koji prenosi poruke iz nozdrva u mozak i smešta u veoma bliskom području amigdale i hipokampusu koji su povezani s emocionalnim sećanjem. Naučnici su prethodno pretpostavljali da su organi čula - oči, nos i uši, obični detektori, a da mozak otkriva šta poruka znači.

"U starom modelu oko je kao kamera, uvo kao mikrofon, nos kao hemijska laboratorija, a posao mozga je da analizira informacije", rekao je Džon Megan, autor studije koja je objavljena u žurnalu "Nauka".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti