Danas je najdepresivniji dan u godini

Kako se osećate od jutros? Iako je napolju sunčano i toplo, najverovatnije ne baš najbolje, budući da je danas "blue monday", odnosno najdepresivniji dan u godini, koji pada svakog trećeg ponedeljka u januaru. Normalno je da se danas većina nas oseća tužno i nesrećno.
Kako se osećate od jutros? Iako je napolju sunčano i toplo, najverovatnije ne baš najbolje, budući da je danas "blue monday", odnosno najdepresivniji dan u godini, koji pada svakog trećeg ponedeljka u januaru. Normalno je da se danas većina nas oseća tužno i nesrećno.

Ako ste ovog neuobičajeno toplog i vetrovitog jutra morali da se probijate kroz saobraćajni haos, to je samo dodalo crnilo na tmurno raspoloženje prouzrokovano činjenicom da se danas svi osećamo siromašnije, praznije i tužnije nakon rastrošnih i veselih novogodišnjih i božićnih praznika, ali i slava čija sezona se lagano približava kraju.

Trećeg ponedeljka u godini postaje nam jasno da nema šanse da u delo sprovedemo svoje novogodišnje odluke, osećamo opšti pad u motivaciji, leto još nije na vidiku, tako da je sasvim razumljivo što ne želimo da ustanemo iz kreveta. Ne pomaže ni činjenica da smo izloženi minimalnom broju sati dnevnog svetla.

Jedina dobra vest glasi da ćemo već sutra biti u boljoj formi. Sve što je potrebno jeste da u naredna 24 sata samo stisnemo zube, preguramo dan i ranije legnemo u krevet. Stručnjaci savetuju da što više budemo na prirodnom svetlu ili barem da sedimo pored prozora.

Teoriju o depresivnom ponedeljku osmislio je pre osam godina psiholog Klif Arnal, kombinujući u naučnu formulu dane do prvih sledećih praznika, januarski minus na računu i verovatnoću odustajanja od novogodišnjih odluka. Teza se zasniva na "efektu hibernacije" – periodu u godini kada se ljudi osećaju umorno, ne vežbaju, ostaju u kući i teše se hranom.

Takođe, ne bi bilo loše da sebi pustimo neku dobru muziku.

  • Primetnik

    20.01.2014 15:35
    Šta, baš pada na isti dan kada i dan Martina Lutera Kinga? Belci postaju depresivni kada se sete njega i šta je uradio? Sasvim je neukusno...
  • jeca

    20.01.2014 15:26
    NO
    nije tacno da je depresivan dan...to je vise do hormona :D a drugo, toliko je oblacno, da je depresivnije seti pored prozora...
  • 20.01.2014 12:28
    Kakva glupost. Ne, nisam depresivna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.