U zgradi Hitne pomoći služe teleće glave i pohovani mozak

Restoran sa telećom glavom i junećim repovima u zgradi Hitne pomoći? U Nišu se kuvani specijaliteti i roštilj nude baš na ovako neobičnom mestu za restoran.
Restoran sa telećom glavom i junećim repovima u zgradi Hitne pomoći? U Nišu se kuvani specijaliteti i roštilj nude baš na ovako neobičnom mestu za restoran.

"Od otvaranja pre mesec i po dana, u "Mače" uglavnom dolaze lekari, sestre i tehničko osoblje Hitne, ali je restoran otvoren za sve goste, pogotovo "dobre i lepe"", priča njegov vlasnik Milorad Đorđević, dugogodišnji niški ugostitelj za "Južne vesti".

Ono što bi goste moglo da odbije od želje da probaju čorbice, pohovane škembiće, gulaš, šnicle, pohovan mozak, sve vrste roštilja, teleću glavu, juneće repove i salate, jeste to što se do restorana na drugom spratu zgrade Hitne pomoći stiže istim hodnicima kroz koje jure lekari spasavajući živote pacijenata.

Na cilj će vas voditi i strelice i plakati koji su uz stepenice izlepljeni još od samog ulaza. Njima se u "Mače" poziva na "proveru gostoprimstva" i hranu sa "povoljnim cenama".

"Tu je do pre godinu dana postojala kantina samo za zaposlene, a ja sam na savet prijatelja lekara odlučio da otvorim restoran za sve goste. Glavni gosti jesu medicinari koji ovde čuju razglas, pa kada ih pozovu zbog hitnog slučaja, odmah beže i idu da rade, a ja im ostatak ručka čuvam", priča Đorđević.

Sa svojom kuvaricom odgovara na narudžbine iz različitih klinika jer se vest o kvalitetu hrane brzo pročula među kolegama.

Da restoran otvori u zgradi "Hitne" nateralo ga je to što za svoju prvu kafanu, koja je 24 godine radila na Bulevaru Nemanjića, mora da uz sve manji promet plaća skupu zemljarinu, dok ga mesečna renta Hitnoj košta nešto manje.

"Suština je sledeća: ne možemo više da čekamo da posao sam dođe. Došlo je vreme da čovek mora sam da se za njega bori, kao što se borim ja sada. Bilo je drugo vreme kad sam nekad radio u društvenoj firmi", priča ovaj ugostitelj.

Iako medicinske radnike, zbog nekih prohteva o kojima nije želeo detaljnije da govori, naziva "komlikovanom felom", kaže da su ipak "disciplinovani" jer u radno vreme ne traže i ne piju alkohol. "Za vreme radnog vremena niti traže, niti piju. Doduše, meni i njihov direktor kaže da im ne dajem piće, a ja mu kažem da nisu maloletni. Ne bih mogao da im zabranim ako potraže, znaju šta smeju, a šta ne", kaže vlasnik "Mačeta".

Stalne mušterije tog restorana povremeno svrate i u novi restoran, a miris tečnosti za dezinfekciju koji se oseća u svakoj zdravstvenoj ustanovi i povremeni prizori pacijenata na nosilima ispred ulaza u zgradu, ne smanjuju im apetit.

Šansu da zaradi Đorđević vidi u ideji da hranu priprema za bar dve stotine zaposlenih u Hitnoj, ali i radnike novog Kliničkog centra čija je izgradnja u blizini tek počela.

Gosti, kaže on za "Južne vesti", u "Mače" mogu i bez zdravstvene knjižice.

  • gost

    24.07.2014 07:19
    Kuda žuriš?
    - Pusti, žurim u Hitnu.
    Šta se desilo?
    -Ma na ručak.
    Na šta?
    - Ma na pohovane mozgove, bre, i ti mnogo pitaš.
  • Brus Vilis

    23.07.2014 22:01
    Sve je okej dok ne vade iz istog frižidera.
  • 23.07.2014 21:58
    Nije to toliko strasno
    neka jede ko sta hoce. Strasnije je sto te telece glave i pohovani mozgovi obitavaju u Vladi Srbije i kojekakvim upravnim odborima i direktorskim funkcijama, a ne samo na meniju restorana u Hitnoj pomoci. Prijatno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.