Za kupovinu hrane moraće da daju otiske prstiju

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro naložio je da kupci hrane u svim prodavnicama moraju da daju otiske prstiju, kao meru borbe protiv nestašica i krijumčarenja hrane.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro naložio je da kupci hrane u svim prodavnicama moraju da daju otiske prstiju, kao meru borbe protiv nestašica i krijumčarenja hrane.

Objavljujući ovu meru Maduro je uporedio sa sistemom provere za vreme izbora, kada se takođe koriste otisci prstiju da se spreče glasači da ne glasaju više puta. Očekuje se da će ovaj sistem biti uveden već od januara. Rok za uvođenje specijalne opreme za čitanje otisaka je 30. novembar.

Venecuelanska socijalistička vlada procenjuje da se skoro 40 odsto osnovnih proizvoda koje subvencioniše država prokrijumčari u Kolumbiju gde se prodaju po mnogo višim cenama, kao i nafta. Razlog za ovo krijumčarenje su ogromne razlike u cenama između Kolumbije i Venecuele, gde su zbog visokih subvencija i kontrolisanih cena, cene proizvoda niske.

Venecuela, zemlja sa ogromnim rezervama nafte, nudi benzin po najnižim cenama na svetu - rezervoar se može napuniti po ceni manjoj od cene flaše vode, dok u Kolumbiji litar benzina košta 1,18 dolara. Osnovni proizvodi kao što su mleko, šećer ili toalet papir mogu biti do pedeset puta jeftiniji u Venecueli nego u Kolumbiji.

Međutim, to se u svakodnevici za Venecuelance ogleda u velikim nestašcama, od dezodoransa, do plastičnih zatvarača za flaše, brašna ili lekova. "Biometrijski sistem biće savršen", rekao je Maduro, politički naslednik pokojnog predsednika Uga Čavesa i njegovog programa "Socijalizam 21. veka".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.