Napravljen kristal za disanje pod vodom

Disanje pod vodom nije nikakva novost, ali novi način disanja pod vodom koji ne uključuje boce sa kiseonikom i maske, je itekako novost.
Disanje pod vodom nije nikakva novost, ali novi način disanja pod vodom koji ne uključuje boce sa kiseonikom i maske, je itekako novost.

Zahvaljujući izumu, odnosno kristalu naliksunđeru, pod nazivom "Aquaman Crystal", boce i maske s kiseonikom uskoro bi mogle da postanu prošlost. Ovaj materijal ima sposobnost upijanja i skladištenja velikih količina kiseonika - samo jedna kašika može apsorbovati sav kiseonik iz prostorije. Uz to "Aquaman Crystal" je lako prenosiv, malih je dimenzija i težine, a uskladišteni kiseonik ispušta kada dođe u kontakt s manjom količinom toplote.

"Ovaj kristal mogao bi pomoći i pacijentima koji boluju od raka pluća, a i ronioci bi uskoro mogli koristiti ovaj izum jer kristal filtrira kiseonik iz okoline i skladišti ga. Samo nekoliko zrnaca sadrži dovoljno kiseonika za jedan udisaj, a s obzirom na to da se kristal sam "obnavlja" jer koristi kiseonik iz vode, ronioci ne bi trebalo da nose sa sobom nikakvu dodatnu opremu za disanje", objašnjava Kristin Mekkenzi, profesorica uključena u projekat "Aquaman Crystal".

Naučni tim koji stoji iza razvijanja ovog izuma trenutno istražuje najbolje načine na koje bi se postiglo da "Aquaman Crystal" ispušta kiseonik.

  • 09.10.2014 08:37
    Nije kašika nego kofa
    U originalnom članku,
    http://www.telegraph.co.uk/science/11139242/Aquaman-crystal-could-see-humans-breathe-underwater.html

    pominje se bucketful koju je neki pametnjaković na google translate preveo kao kašika puna.
    E nije kašika, nego je kofa.
  • C

    08.10.2014 20:50
    Jel ima sirena dobrovoljki? :)
  • Konstantin

    08.10.2014 18:37
    Vraćanje u more
    Po nekim teorijama ljudski rod je evolucijom nastao iz mora, sa ovim kristalom dobijamo šansu da se ponovo vratimo u početno stanište.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.