Najtoplija godina ikada

Prvih deset meseci 2014. bilo je najtoplije otkako je pre 130 godina počelo sistemsko merenje temperature.

Prvih deset meseci 2014. bilo je najtoplije otkako je pre 130 godina počelo sistemsko merenje temperature.

Rekordne vrednosti su zabeležene na svakom kontinentu, a posebno širom severne i zapadne Evrope i u delovima istočne Rusije. Džeremaja Lengoasa iz Svetske meteorološke organizacije rekao je da je u prvih deset meseci temperatura vazduha bila za 0,57 stepeni Celzijusovih iznad proseka.

"Ako se do kraja godine zadrži ta tendencija, onda će 2014. godina biti najtoplija do sada, ispred 2010, 2005. i 1998", rekao je Lengoasa. Čak 14 od 15 najtoplijih godina bilo je u 21. veku. Stručnjaci kažu da podaci o temperaturama pokazuju da nisu tačne tvrdnje da je globalno zagrevanje stalo.

I temperatura okeana je postavila novi rekord. Kristina Figeres, sekretar Konferencije UN o klimatskim promenama, kaže da okeani upijaju toplotu i nema sumnje da oni nastavljaju da se zagrevaju. "Oni su ti koji plaćaju cenu više temperature", rekla je Figeresova.

Naučnici već dugo upozoravaju da će porast globalne temperature od samo dva stepena biti poguban za planetu.

  • Gari

    04.12.2014 15:34
    Pročitaj pa komentariši
    Govori se o prosečnoj godišnjoj temperaturi a ne o sezonskoj.
  • NS

    04.12.2014 13:04
    Ja se nešto ne sećam da je ovde leto bilo toplo, Štranda gotovo da i nije bilo ove godine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti